De Belgische federatie voor Bobslee- en Sleesporten (BFBS) stelde deze ochtend haar nieuwe aanwinst Sara Aerts voor. De voormalige meerkampster, die zich de voorbije jaren toelegde op het hordelopen, was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging.

Sara Aerts richt zich niet langer op het hordelopen. Met de Olympische Winterspelen van 2018 in zicht stapt ze over naar het bobslee, waar ze zich aan het omscholen is tot remster. Daarmee volgt ze het voorbeeld van onder anderen Hanna Mariën, die haar snelle sprintbenen na haar atletiekcarrière ook heeft verzilverd in deze olympische wintersport. Inmiddels is Mariën al even BFBS-voorzitster en ziet ze de overstap van Aerts natuurlijk graag gebeuren.

Aerts was het afgelopen jaar een beetje van het voorplan verdwenen. Ze maakte haar doel van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar een zoveelste blessure gooide roet in het eten. “Door een achillespeesblessure zag ik mijn laatste kans op deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro in rook opgaan”, legt Aerts uit. “Ik had nood aan een nieuwe uitdaging en toen Hanna (Mariën, red.) mij vroeg of ik zin had in dit bobslee-avontuur, twijfelde ik niet.”

Op de Olympische Winterspelen in Sotsji behaalde Mariën samen met stuurvrouw Elfje Willemsen, die een verleden heeft in het speerwerpen, een zesde plaats. Of Aerts beter zal kunnen doen, valt af te wachten. Zeker is wel dat de bobsleesport in België exponentieel groeit en mogelijk kan Aerts zorgen voor nog een extra impuls.”Het profiel van remster lijkt veel op dat van een sprintster, dus dat moet me liggen. Na enkele intensieve trainingsweken zie ik het helemaal zitten en ben ik zeker bereid om vol te gaan voor Pyeongchang 2018.”

In de schaduw van de media-aandacht voor voetbal en veldrijden heeft Aerts haar debuut overigens niet gemist. Met een gouden, zilveren en bronzen medaille, zowel aan de zijde van Elfje Willemsen als An Vannieuwenhuyse, zette ze meteen de toon. Wordt ongetwijfeld vervolgd…