Er zijn opnieuw atleten betrapt op dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008. Het IOC heeft zestien atleten hun prestaties afgenomen na het hertesten van de dopingstalen. Er werden maar liefst twee dopinggevallen geconstateerd in het hoogspringen bij de vrouwen, nadat eerder al de bronzen Anna Chicherova werd gediskwalificeerd na een positief staal. Tia Hellebaut won toen het goud, de Kroatische Blanka Vlašić werd tweede in Peking.

Jelena Slesarenko - Foto: Wikimedia Commons
Jelena Slesarenko werd vierde in Peking. – Foto: Wikimedia Commons

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte vandaag een lijst bekend met daarin 16 nieuwe dopinggevallen. Daaronder zitten de nummers vier en vijf van de olympische hoogspringfinale in Peking, waar Tia Hellebaut goud won. Met Jelena Slesarenko wordt er andermaal een Russin uit de uitslag geschrapt. Ook de Oekraïense Vita Palamar die met 1m99 toen vijfde werd ziet haar prestatie in rook opgaan.

Van de top 5 uit Peking blijven zo alleen onze gouden Tia Hellebaut en de Kroatische Blanka Vlašić over. Zij maakten er toen een beklijvende strijd van waarbij beiden over 2m05 gingen. Het brons gaat nu naar de Amerikaanse Chaunté Howard met een sprong over 1m99.

Verder werden ook de Oekraïner Denis Yurchenko (polsstokspringen) en de Griekse Hrysopiyi Devetzi (hinkstapspringen) positief bevonden. Beiden wonnen een bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen in Peking