Drie weken heeft Simon Debognies zich samen met ploegmakkers Isaac Kimeli, Thomas De Bock en Lisa Rooms in het Zuid-Afrikaanse Dullstroom kunnen voorbereiden op het veldloopseizoen. Sinds maandag vertoeven ze na een vlot verlopen stage niet langer op hoogte en moeten ze vrede nemen met het druilige weer in België.

Sinterklaas is inmiddels in het land en dat betekent dat de beste veldlopers wel wat anders aan hun hoofd hebben dan chocoladefiguren en stukjes speculaas. Komend weekend kan er nog even rustig worden doorgetraind, maar volgende zondag (27/11) wacht de eerste belangrijke afspraak van dit seizoen. In Roeselare worden dan namelijk de tickets voor het EK veldlopen verdeeld en dat interesseert ook Simon Debognies. “Ik sta er uitermate goed voor”, vertrouwt de 20-jarige OEH-atleet ons anderhalve week voor de selectiecross toe. “De stage in Dullstroom verliep uitstekend en ik voel mij ook een stuk beter dan vorig jaar. De afgelopen drie weken hebben we enkele stappen voorwaarts kunnen zetten, voornamelijk door veel kilometers te malen. Er wachten mij hier in België nog enkele intensieve trainingen en als ik die vlekkeloos kan afwerken, zie ik het wel goedkomen.”

Vorig jaar wist Debognies als elfde te eindigen op het EK veldlopen. Toen nog als junior, dit jaar komt hij uit in de beloftecategorie. “Ik leg mezelf niet echt druk op, maar reken toch wel op een selectie. Het zou mooi zijn om met een Belgische belofteploeg naar Sardinië te trekken, al moet ik de selectie ook op mijn eentje kunnen afdwingen. Isaac (Kimeli, red.) zie ik als een medaillekandidaat, het wordt voor mij dus zaak om in Roeselare zo dicht mogelijk bij hem te eindigen.”

Ook trainer Tim Moriau klinkt optimistisch na de stage in Zuid-Afrika. “Na een perfecte stage mag ik gerust zeggen dat ze er alle vier goed voorstaan”, stelt hij. “Er moeten nog enkele specifieke trainingen worden afgewerkt, maar het belangrijkste is dat we tot dusver nog geen enkele training moesten overslaan. Ook bij Thomas (De Bock, red.), die vorig jaar nog wat problemen ondervond op hoogte, verliep alles zoals gepland. Ik kijk met veel vertrouwen uit naar volgende week zondag!”