Het is even stil geweest rond Sara Aerts. Na een veelbesproken zomerseizoen van 2013, waarbij ze haar besttijd op de 100m horden tot 12”90 bracht maar niet kon aantreden op het WK, en een voortreffelijk indoorseizoen in 2014, hebben we haar niet meer aan het werk gezien op de piste. Problemen aan de achillespezen speelden telkens weer op en maakten dat Sara sinds geruime tijd een internationaal zomerkampioenschap aan haar voorbij zag gaan. We namen contact op met Sara en vroegen haar hoe de voorbereidingen verliepen voor aankomend outdoorseizoen. Een bijdrage van Wout Verhoeven.

Sara, je bent nu ongeveer een week terug van een trainingsstage in het Spaanse Torremolinos. Hoe zijn de trainingen daar voor jou verlopen?

“De stage in Torremolinos is super verlopen. Ik heb er 3 weken alles kunnen trainen wat er op de planning stond. We hebben toch nog in de eerste plaats de nadruk op het conditionele basiswerk gelegd. Maar hier en daar was er ook ruimte voor een goede snelheidsprikkel, al dan niet met horden.”

Laten we eerlijk zijn, vorig jaar was echt een pechjaar voor je. Sinds april 2014 kampte je met achillespeesproblemen die er voor gezorgd hebben dat je niet aan de zomercompetities kon starten. Bijgevolg heb je ook het EK in Zurich aan je voorbij zien gaan, hoe lastig was dit voor jou?

Sara Aerts - Foto: Jasper Jacobs
Sara Aerts – Foto: Jasper Jacobs

“Het was een zeer lastig zomerseizoen om anderen goed zien te presteren, terwijl je enkel van langs de kant maar kon toekijken. Voor het eerst sinds 2009 heb ik het internationaal kampioenschap dan ook moeten volgen vanop TV, lastig inderdaad. Maar anderzijds heeft het me ook wel weer gretiger gemaakt naar het WK van dit jaar in Peking. Die honger naar presteren is volledig weergekeerd en ik heb weer een specifiek “iets” om naar toe te werken.”

“Het meest vervelende van alles vond ik nog dat niemand exact wist  of kon aanduiden wat de oorzaak van mijn achillespeesklachten nu juist was. Wanneer ik dacht dat ik eindelijk verlost was van de klachten, herviel ik weer. Dat was echt frustrerend“

Zijn die blessures momenteel dan ook volledig van de baan en heb je pijnvrij kunnen trainen gedurende de winteropbouw?

“Ja, op dit moment ben ik volledig blessurevrij. De achillesproblemen zijn eindelijk verleden tijd en ik kan weer normaal trainen. Uit voorzorg worden de trainingen met spikes toch nog wat beperkt, opdat we de belasting op de achillespees geleidelijk aan weer kunnen opbouwen. Maar zelfs deze trainingen vormen momenteel geen enkel problemen. Het is een merkbaar verschil met vorig jaar.”

Was het dan ook een bewust keuze dat we je afgelopen winter niet in actie hebben gezien tijdens de indoorcompetities?

“Dit was inderdaad een zeer bewuste keuze die we al in december genomen hadden. Het was kiezen tussen een indoorseizoen doen met zeer beperkte voorbereiding (en daardoor dus een grote kans op herval van achillesproblemen) enerzijds of een zeer rustige en geleidelijke opbouw richting zomerseizoen anderzijds. Die keuze was dus snel gemaakt vanwege mijn blessuregevoeligheid en gezien het feit dat de 60mH me veel minder ligt dan de 100mH.”

Wat zijn je plannen en ambities voor 2015? Wanneer staat je wederoptreden gepland?

Sara Aerts - Foto: Jasper Jacobs
Sara Aerts – Foto: Jasper Jacobs

“2015 heeft maar één groot doel voor mij en dat is het WK in Peking op de 100mH. De zevenkamp is definitief verleden tijd wegens een jumpersknie in het afzetbeen.”

“Voorlopig staat er nog maar één wedstrijd echt gepland en dat is de Interclub van de ere-afdeling KBAB in Kessel-Lo op 9 mei. De rest van het seizoen staat nog niet echt vast. Het is normaal gezien de bedoeling dat ik eind mei/begin juni het wedstrijdseizoen aanvat, om dan via de meeting van Luik, de KBC-nacht in Heusden en het BK in Brussel, naar Peking toe te werken.”

Een mooi binnenlands parcours, zo lijkt me.Tenslotte, wat zijn jouw ambities voor de Olympische Spelen van Rio 2016? Met jouw besttijd op de 100m horden liggen de mogelijkheden vrij open.

“Mijn besttijd staat op dit moment op 12”90 maar zelf weet ik dat ik nog veel sneller kan. Ik ga dan ook resoluut voor een finaleplaats in Rio! Maar eerst en vooral wil ik weer een gezond zomerseizoen in 2015 beleven!”

Dat wensen we je in ieder geval ook toe!

Veel succes met het verder verloop van je trainingen en tot op de wedstrijden!