Nafissatou Thiam heeft zich tegen alle verwachtingen in tot olympisch kampioene zevenkamp gekroond. In de afsluitende 800 meter liet ze haar concurrentes voor het  eremetaal niet te ver weglopen en zo pakte ze het goud met 6.810 punten, goed voor een Belgisch record. De Britse Jessica-Ennis Hill werd tweede op amper 35 punten. 

Het Braziliaans sprookje van Thiam begon gisteren meteen bij de eerste van zeven disciplines. Met 13″56 op de 100 meter horden opende de Luikse atlete meteen met een persoonlijk record. Daarna volgde haar beste nummer: het hoogspringen. Thiam zette er met 1m98 zowaar de beste prestatie ooit neer in een zevenkamp en kwam zo tweede te staan in het klassement. Na het hoogspringen won Thiam ook nog het kogelstoten met 14m91 waardoor ze voor het eerst aan de leiding kwam in het klassement. In het afsluitende nummer van dag één, de 200 meter, zorgde ze alweer voor een knappe prestatie. Met 25″10 bleef ze drie tienden boven haar persoonlijk record en moest ze amper punten toegeven op haar naaste concurrentes.

Foto: Jeroen De Meyer
Foto: Jeroen De Meyer

Bij het begin van dag twee werd er hier en daar al van een medaille gesproken, maar zeker van eremetaal was de 21-jarige poulain van Roger Lespagnard absoluut niet. Na het verspringen kwam Thiam echter stilaan op medaillekoers. Met 6m58 won ze na het hoogspringen ook het verspringen met een persoonlijk record waardoor ze alweer aan de leiding kwam in het klassement. Voor het daaropvolgende speerwerpen werd het koffiedik kijken: Thiam blesseerde zich immers op het Belgisch kampioenschap aan haar elleboog. Gelukkig kon Thiam de pijn verbijten en liet ze bij haar eerste worp 53m13 optekenen, alweer goed voor een persoonlijk record. Haar naaste concurrentie Jessica Ennis-Hill kwam zo op 124 punten achterstand te staan voor de afsluitende 800 meter. Thiam mocht ongeveer tien seconden toegeven op de Britse en dat deed ze niet. Ennis-Hill zette nochtans alles op alles maar dat was niet genoeg. Thiam kwam in 2’16″54 over de streep, alweer goed voor een persoonlijk record (de vijfde in zeven disciplines). Haar eindtotaal van 6.810 punten is zomaar eventjes 302 punten meer dan haar vorig Belgisch record.

Op plek twee is de olympisch kampioene van Londen Jessica Ennis-Hill terug te vinden, Brianne Theisen-Eaton pakt het brons voor Canada.

En zo heeft België acht jaar na Tia Hellebaut opnieuw een gouden medaille in het atletiek. Het is ook pas de vierde gouden medaille ooit voor België op de Olympische Spelen in het atletiek én Thiam is ook nog eens de tweede jongste atlete ooit die de zevenkamp heeft gewonnen op de Olympische Spelen (Carolina Kluft was in 2004 ook 21 jaar). Petje af!

Na haar overwinning kwam ze ook nog langs bij BBC voor een korte reactie. Ze begreep zelf niet goed hoe ze dit kunstje had klaargespeeld. “Ik kwam totaal niet voor een medaille en wist niet dat ik in zo’n goede vorm zat. Mijn leven zal waarschijnlijk wel veranderen, maar daar denk ik nu niet aan. Ik wil nu genieten van mijn overwinning”, aldus onze kersverse olympisch kampioene.

Herbeleef hier dag 1 en hier dag 2.