Dankzij een wereldrecord en twee persoonlijke records stond Nafissatou Thiam na dag één op een fantastische tweede plaats en schoof ze na haar overwinning in het verspringen op naar de eerste plaats in het klassement. Dromen mag, al moeten we wel nog rekening houden met een iets mindere 800 meter als slotnummer.

Volg de laatste dag van de zevenkamp hieronder met onze live-updates. Onderaan vindt u eveneens een schema met een referentie van haar persoonlijk record op de meerkamp en een potentieel record per discipline. Een uitgebreid verslag van de eerste dag vindt u via deze link.

Nafi Thiam ook nu weer "leader". - foto Jeroen De Meyer
Nafi Thiam ook nu weer “leader”. – foto Jeroen De Meyer

04:20: Zet de boel maar op stelten: Nafi Thiam pakt goud op de zevenkamp! Na een alles-of-niets-poging van Ennis-Hill kwam Thiam binnen de tien seconden an de Britse over de streep in een nieuw persoonlijk record. KLASSE! Lees hier meer.

04u11: Spannend!

02u45: Thiam houdt het voor bekeken nadat ze in haar tweede poging nog tot 46m37 kwam. Haar elleboog speelt haar duidelijk parten maar ze kan zich nu wel focussen op de afsluitende 800 meter terwijl haar concurrentes hun drie worpen afwerken. Ze staat nu nog steeds eerste in het klassement met 5939 punten, Ennis-Hill volgt op 142 punten. Dat betekent dat Thiam ongeveer tien seconden mag verliezen op de Britse in de afsluitende 800 meter.

2u30: Een geweldige eerste poging voor Nafi Thiam! Met 53m13 heeft ze alweer een persoonlijk record beet en verstevigt ze haar leidersplaats. Ze lijkt wel pijn te hebben aan haar elleboog, die ze blesseerde op het BK. Jessica Ennis-Hill laat 46m06 optekenen en blijft daarmee onder haar persoonlijk record.

01u45: In groep A van het speerwerpen laat Akela Jones uit Barbados een nieuw persoonlijk record optekenen. Met 40m93 gooit ze wel nog onder het niveau van Thiam, die haar speer al verder dan vijftig meter kreeg eerder deze zomer. De Britse Katerina Johnson-Thompson bleef met 36m36 onder de verwachtingen en verliest nog wat meer punten op haar naaste belagers. Over iets meer dan een half uur is het de beurt aan Thiam en Jessica Ennis-Hill in groep B.

17u50: In het klassement heeft Thiam nu 5 punten voorsprong op de Britse Ennis-Hill. Zij kwam in het verspringen niet verder dan 6m34. Ook Johnson-Thompson, derde in de tussenstand op 51 punten van Thiam, was niet helemaal op de afspraak. Zij kwam tot 6m51 terwijl ze dit jaar al 6m84 liet optekenen. De Barbadiaanse Jones, die een record van 6m80 (indoor) heeft staan, ontgoochelde met 6m30. Zij staat nu op 111 punten van goud. De Canadese Theisen Eaton presteerde wel naar eigen kunnen met 6m48, slechts 8cm onder haar seizoensbeste. Al staat ze voorlopig wel nog vijfde. Deze nacht, om 2u15, is het tijd voor het speerwerpen om dan iets voor 4uur af te sluiten met de 800m. Thumbs up!

Foto: Jeroen De Meyer
Foto: Jeroen De Meyer

17u35: Ja! Met een fantastische laatste sprong zet ze alles recht, en meer zelfs: Ze wint het verspringen met 6m58, een nieuw persoonlijk record, en staat daarmee opnieuw aan de leiding in het klassement! Haar laatste sprong streefde echt de perfectie na. Dankzij een perfecte afstoot en mooie landing van Thiam sprong het Belgische publiek van de banken. Daarmee neemt ze opnieuw afstand van haar Belgisch recordschema. Ze heeft nu reeds 190 punten voorsprong.

17u00: Nafi Thiam werd bij het verspringen ingedeeld in groep A, samen met onder meer Jessica Ennis-Hill en Akela Jones (vierde in de tussenstand). Bij haar eerste poging liep het even fout. Ze liep door en stootte pas af ongeveer een halve meter voorbij de balk. Bij de tweede poging koos de 21-jarige Thiam voor zekerheid en stootte ze 22cm voor de balk af. Ze liet 6m18 optekenen. Hopelijk kan ze in haar laatste poging nog eens alles uit de kast halen.

15u30: Om 16u45 start het verspringen voor Nafi Thiam. Opnieuw een discipline die haar moet liggen, maar waar ook haar rechtstreekse concurrenten zeer goed in zijn. Kan de studente Geografie in de buurt komen van haar persoonlijk record?