Het heeft niet mogen zijn. Een halve voet heeft beslist dat discuswerper Philip Milanov niet bij de beste acht zit. Na drie worpen moet de Bruggeling dus al afscheid nemen. Een kleine domper nadat hij zich gisteren op het nippertje wist te plaatsen voor de finale. Een 9de plaats werd het uiteindelijk voor hem. Daarmee maakt hij net geen aanspraak op een olympisch diploma.

De eerste worp was nog degelijk voor de zilveren medaillewinnaar van het EK te Amsterdam. Hij wierp de discus 62m22 ver en zat voorlopig bij de beste acht. Die positie is nodig om na drie beurten nog eens drie keer te mogen werpen. In zijn tweede poging verbeterde hij zich fors, tot wel 65m, maar jammer genoeg ging hij met een halve voet uit de ring gaan staan waardoor de rode vlag werd gehesen.

Geen geldige worp en dus stond Philip Milanov, die een persoonlijk record van 67m26 heeft staan, onder druk voor de laatste kans. Aangezien de Cyprioot Parellis zich verbeterde tot 63m72 verwees hij de Belgisch recordhouder naar de 9de plaats. De laatste poging van Milanov kwam niet verder tot 60m, en werd later ongeldig verklaard. Dat betekende een exit na drie pogingen. Hij kwam uiteindelijk 22cm te kort voor een plaats bij de top 8.

Piotr Malachowski ijzersterk, maar titel voor Christoph Harting

De Pool Piotr Malachowski leek met 67m 55lang op weg naar de olympische titel, maar door een ultieme poging van de Duitser Christoph Harting moet hij toch tevreden zijn met een zilveren plak. Het is de broer van Robert Harting die uiteindelijk zijn handen in de lucht mocht werpen met een fantastische worp van 68m37. Het brons was voor de Duitser Daniel Jasinski met 67m05.

De uitslagen kan u bekijken via deze link.