Kevin en Jonathan Borlée zijn er niet in geslaagd de reeksen te overleven. De eerste drie van elke reeks gingen door naar de halve finales, maar daar konden de broers Borlée zich niet bijrekenen. Ook voor de drie verliezende tijden kwamen ze niet in aanmerking. Ze moeten zich nu na een teleurstellende wedstrijd proberen op te laden voor de 4x400m.

In reeks 1 was het meteen de beurt aan Kevin Borlée. Het was afwachten hoe hij ging reageren op enkele blessureperikelen. Hij kwam in een reeks zonder echte toppers terecht, en zou zich in normale omstandigheden dus altijd moeten plaatsen. Na 300m leek Kevin Borlée vanuit baan drie nog op weg naar een kwalificatie, maar in de laatste 50m kon hij niet meer versnellen waar zijn concurrenten dat wel deden. Hij werd vijfde in een tijd van 45″90. De overwinning in zijn reeks ging met 44″98 naar Machel Cedenio van Trinidad en Tobago.

Twee reeksen later was het aan Jonathan Borlée. Hij moest vanuit baan zes wel opboksen tegen enkele kleppers. Wereldkampioen Wayde Van Niekerk,  Luguelin Santos van de Dominicaanse Republiek en Jamaicaan Javon Francis tekenden allemaal present. Lange tijd had Jonathan Borlée zicht op een plek in de halve finale, maar op het einde liep Javon Francis hem nog voorbij. Daardoor werd hij verwezen naar de vierde plek. Zijn chrono van 46″01 bleek eveneens niet voldoende om door te stoten. Wayde Van Niekerk won met 45″26 de reeks.

Uiteindelijk was 45″54 nodig om met de verliezende tijden door te gaan, maar daar kwam geen van beiden bij in de buurt. Kevin besluit de Olympische Spelen zo op een 28ste plaats, Jonathan moet tevreden zijn met een 32ste plaats op de 400m. Maar niet getreurd, nu kunnen Kevin en Jonathan Borlée zich volledig sparen voor de 4x400m die op de allerlaatste dag wordt gelopen.