De Nacht van de Atletiek in Heusden was alweer een atletiekavond om duimen en vingers bij af te likken. Publiekslieveling Pieter-Jan Hannes liep met de steun van het hele stadion naar een knappe 3’35″38 op zijn geliefde 1500 meter. Ook bij de vrouwen zagen we Belgisch vuurwerk op de 1500 meter: Sofie Van Accom liep naar de tweede snelste Belgische prestatie ooit. Op de baanronde lieten Jonathan en Dylan Borlée zien dat ze echt wel in topvorm zijn. 

Jeroen D'hoedt in actie op het EK in Amsterdam - Foto: Jeroen De Meyer
Jeroen D’hoedt in actie op het EK in Amsterdam – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de 100 meter horden kreeg Anne Zagré als eerste de handen van het publiek op elkaar. Helaas kon ze haar persoonlijk record niet aanscherpen. Met 12″94 won ze wel haar wedstrijd en dook ze ook als enige onder de dertien seconden. Wat later was het dan Jeroen D’Hoedt die luid aangemoedigd aan zijn 3000 meter steeple begon. De atleet van CABW liep heel de wedstrijd een constant tempo en liet de klok stoppen na 8’31″54, goed voor een seizoensbeste prestatie.

Van Accom scherpt PR aan

De 1500m bij de vrouwen leek oorspronkelijk een strijd te gaan worden op twee fronten met enkele buitenlandse atletes op zoek naar een tijd rond de 4’03 en ook Sofie Van Accom op zoek naar een nieuw persoonlijk record. Van Accom begon achteraan het pak, maar kwam naarmate de wedstrijd vorderde naar voren. Ze zette een erg sterke laatste ronde neer en finishte na 4’07”30. Goed voor de tweede prestatie aller tijden. De winst was weggelegd voor Betlhem Desalegn met 4’05”86.

“The battle of the Belgians” op de 1500m zorgde voor heel wat vuurwerk. Vooraan ging Ayanleh Souleiman op zoek naar een snelle chrono. De atleet uit Djibouti zou naar de winst snellen in een wel erg sterke 3’31”68. Iets verderop in het pak vochten de Belgen een verbeten strijd uit. Pieter-Jan Hannes kon na een mindere seizoensstart alle twijfels uitwissen met zijn tweede beste tijd ooit op de metrische mijl met 3’35”38. In zijn zog liep naar Ismael Debjani eveneens naar een knaltijd. De atleet van CABW, vorige week nog EK-finalist, deed maar liefst meer dan twee seconden beter dan zijn PR met 3’35”62. Isaac Kimeli, ook finalist in Amsterdam, kon eveneens met een nieuw PR naar huis. Hij liep met 3’37”79 voor het eerst naar een tijd onder de 3’38 . Tarik Moukrime, Peter Callahan en Pieter Claus lieten respectievelijk 3’39”71, 3’40”32 en 3’41”09 optekenen.

Borlées op post

Dylan Borlée - Foto: Tomas Sisk
Dylan Borlée – Foto: Tomas Sisk

Jonathan en Dylan Borlée hebben heel wat positieve energie kunnen halen op het EK in Amsterdam met de Belgian Tornado’s. De broers liepen naar de eerste en derde plaats op de baanronde. Jonathan deed dat in een knap seizoensbeste van 45”34 en dat terwijl hij vorige week nog zwoegde naar tijden boven de 47 seconden! Dylan heeft eveneens zijn goede benen teruggevonden. Zijn seizoensbeste van 46”27 is een flinke opsteker voor de jongste van de drie broers op het hoogste niveau.

De 800 meter bij de mannen kon rekenen op een leuke mix van Belgisch en internationaal geweld. Aaron Botterman ging mee met grote namen als Thimothy Kitum en Charles Jock en kwam wel heel snel door aan de 400m. In de laatste rechte lijn kwam het pak echter terug samen. De andere Belgen Stijn Baeten, Aurèle Vandeputte en Brecht Bertels keerden knap terug en gingen op en over enkele stervende zwanen. Het trio kan tevreden naar huis, aangezien ze allemaal een PR lieten noteren met respectievelijk 1’47”12, 1’47”24 en 1’47”65. Botterman moest tevreden zijn als vierde Belg met 1’47”73. Het was overigens de Keniaan Kitum die won in 1’45”43.

De resultaten kan u hier terugvinden.