Onze twee landgenoten in de finale van de 1500m op het EK in Amsterdam, Isaac Kimeli en Ismael Debjani, zijn als respectievelijk negende en elfde geëindigd. In een tactische race was het heel moeilijk om op dezelfde positie te blijven lopen. Het betere duw-en trekwerk was nodig. Met nog 600m te gaan ontplofte het pak. Kimeli en Debjani bevonden zich toen achteraan in het pak en deden verwoede poging om op te schuiven.

Het was vooral Kimeli die uiteindelijk nog sterk kon finishen en naar de negende plaats in een tijd van 3’47″93 snelde. Debjani zou als elfde volgen met 3’49″12. In de strijd om de winst haalde de Noor Filip Ingebritsen het na een knotsgekke laatste rechte lijn in 3’46″65. Het zilver was voor de Spanjaard Bustos met 3’46″90. Het feest voor de Noren was compleet, aangezien oudere broer Henrik Ingebritsen het brons voor de neus van thuisloper Richard Douma wegkaapte in 3’47″18. Opvallend: tien van de dertien deelnemers finishten binnen anderhalve seconde van de winnaar!