Woensdagvoormiddag vangt het EK in Amsterdam aan. Het Olympisch stadium zal tot en met zondag meer dan 1400 atleten verwelkomen. Onder hen ook 19 Belgische mannen. Bovendien tekenen ook de Belgian Tornado’s present. Hieronder een overzicht van wat we van hen mogen verwachten.

Thomas van Der Plaetsen - Foto: Jasper Jacobs
Thomas van Der Plaetsen – Foto: Jasper Jacobs

Woensdag begint een trio Belgische tienkampers aan hun tweedaagse. Niels Pittomvils, Thomas Van Der Plaetsen en ouderdomsdeken Hans Van Alphen gaan op zoek naar de Olympische limiet van 8100 punten. Een prestatie rond die limiet zou sowieso goed zijn voor een plaats bij de beste tien in Amsterdam. In afwezigheid van heel wat toppers zou de tienkamp wel eens een open strijd kunnen worden. Voor Hans Van Alphen, ondertussen al 34, wordt het naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste EK. Hopelijk is de atleet verlost van zijn problemen aan de buikspieren. Pittomvils kwam dit jaar al tot 8051 punten, waarmee de 24-jarige Limburger het dichtst in de buurt van het Olympisch minimum wist te komen. Van Der Plaetsen kwam vrijdag nog in actie op eigen bodem en lijkt helemaal klaar om te knallen.

Op de vlakke 400m krijgen we normaal eveneens een trio aan de start met Julien Watrin en Jonathan en Kevin Borlée. Watrin, de kersverse Belgische kampioen op de baanronde verkeert in topvorm en zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen. De 24-jarige atleet zal ongetwijfeld mikken op een plaats in de halve finales en wie weet een finaleplaats. Kevin Borlée mag dankzij het nieuwe systeem meteen starten in de halve finales. Dit dankzij zijn plaats bij de beste twaalf op de Europese ranglijst. Kevin werkte afgelopen week nog een stage af in Valbonne. De 28-jarige atleet moest gisteren verzorgd worden voor een probleem aan de voet en evalueert woensdag of hij de individuele 400m al dan niet zal aanvatten. Voor broer Jonathan evenals voor Watrin geen speciaal regime, maar de reeksen op woensdagmiddag. Jonathan hoopt een goed gevoel over te houden aan zijn individuele deelname met het oog op de 4x400m.

Michael Bultheel komt aan de start van de 400m horden. Vorige week liep de 30-jarige West-Vlaming nog naar een mooie 49’70 in het Finse Turku. Bultheel kwam tijdens zijn vorige EK’s telkens tot de halve finales. Die haalt de vliegende dokter nu zonder problemen, want hij mag rechtstreeks aantreden in die halve finales. Ook Arnaud Ghislain loopt de 400m horden. De atleet werd opgevist na de versoepeling van de limieten. Het wordt koffiedik kijken waar hij kan uitkomen, aangezien hij de afgelopen weken weinig van zich liet horen.

Arnaud Art - Foto: Jasper Jacobs
Arnaud Art – Foto: Jasper Jacobs

Ben Broeders en Arnaud Art komen ook in actie op woensdag. Zij gaan op zoek naar een finaleplaats. Al wordt dat zeker geen makkelijke opgave, aangezien beide heren zeker in de buurt van hun PR en mogelijks zelf het BR zullen moeten komen om de kwalificaties te overleven.  De afgelopen weken hadden beide heren bovendien te kampen met enkele lichte problemen. Art zou last ondervinden/ondervonden hebben aan de rug. Broeders kreeg dan weer af te rekenen met maag-en darmklachten. Hopelijk kunnen ze hun mannetje staan tussen grote namen als Lavillenie en Holzdeppe.

Jeroen D’hoedt draaft ’s avonds op voor de reeksen van de 3000m steeple. D’hoedt komt rechtstreeks over vanuit Sankt Moritz, waar hij de afgelopen weken een hoogtestage afwerkte. De 26-jarige atleet is nog steeds op zoek naar het olympisch minimum van 8’30”00. Normaal zou zo’n tijd sowieso recht moeten geven voor de finale, die vrijdag wordt gelopen.

Donderdag komen onze tienkampers uiteraard opnieuw in actie. Naast hen komen er ook nog enkele nieuwe namen in actie. Één van hen is Robin Vanderbemden. De 23-jarige atleet kruipt in de startblokken op de 200m. De finale lijkt buiten zijn mogelijkheden te liggen, maar een plaats in de halve finales en een nieuw PR lijken dan weer meer realistisch. Later deze week komt hij waarschijnlijk ook in actie op de 4x400m.

Op de dubbele baanronde komt alleen Aaron Botterman in actie. De atleet uit het Gentse en Belgische kampioen op die afstand gaat ongetwijfeld op zoek naar een knappe tijd. Die tijd zou eventueel in de buurt van de olympische limiet van 1’46”00 kunnen liggen. De reeksen overleven lijkt de doelstelling te gaan worden voor Botterman, die zich op het laatste moment wist te verzekeren van dit EK.

Onze grootste medaillehoop, discuswerper Philip Milanov, hoopt zich donderdagnamiddag te kwalificeren voor de finale van zaterdag. Deze kwalificaties gaan niet door in het Olympisch stadion, maar wel op het Museumplein in  het centrum van Amsterdam. De mooie omgeving en de gratis toegang zal ongetwijfeld voor veel spektakel zorgen. Kan Milanov de stress te baas zoals op het WK in Peking? Gezien zijn regelmaat het afgelopen seizoen zou het geen probleem mogen vormen om één degelijke poging op drie worpen af te leveren.

Op de 1500m bij de mannen komen 3 Belgen aan de start. Ismael Debjani, Peter Callahan en Isaac Kimeli gaan stuk voor stuk voor een felbegeerde finaleplaats. In de reeksen lopen 35 atleten. Hiervan gaan er slechts twaalf door naar de finale. Isaac Kimeli lijkt op basis van zijn recente prestaties op de 800m het meeste aanspraak te kunnen maken op die finale, maar Callahan en Debjani lieten ook mooie dingen zien op sterk bezette 1500m’s.

Soufiane Bouchikhi - Foto: Kim Lommaert
Soufiane Bouchikhi – Foto: Kim Lommaert

Op vrijdag komt er één nieuwe naam aan de start. Soufiane Bouchikhi hoopt op een snelle wedstrijd. Hij aast namelijk op een tijd van 28’00”00. Met deze tijd kan de 26-jarige atleet alsnog zijn ticket voor de Olympische Spelen in Rio behalen! Slaagt hij in zijn opzet, dan laat hij de halve marathon van zondag aan zich passeren. Zo niet zien we hem zondagvoormiddag terug voor de halve marathon door Amsterdam.

Zaterdag is het tijd voor de Belgian Tornado’s om hun eer hoog te houden tijdens de kwalificaties van de 4x400m. Het team bestaande uit Antoine Gillet, Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Kevin, Jonathan en Dylan Borlée mag normaal geen problemen ondervinden om zich te kwalificeren voor de finale op zondag. Een medaille lijkt zeker binnen de mogelijkheden van dit collectief te liggen. Al zal veel afhangen van de fitheid van de broers Borlée en hoe fris Watrin en Vanderbemden zullen zijn na hun individuele nummers.