Morgen is het al zover. Dan begint in Amsterdam het EK atletiek. Onze nationale ploeg mag er dan wel voor een meerderheid uit mannen bestaan, toch komen ook elf sterke Belgische vrouwen aan de start. Wat u precies van hen mag verwachten leest u hieronder.

Anne Zagré - Foto: Tomas Sisk
Anne Zagré – Foto: Tomas Sisk

Op de eerste dag van het EK, en dat is morgen al, komen zes van de elf Belgische vrouwen reeds in actie. Als eerste is het direct de beurt aan Nafi Thiam, meteen onze grootste kanshebster op een medaille. Ze opteert in Amsterdam voor het hoogspringen, in Rio volgt de zevenkamp. De kwalificatienorm voor de finale staat op 1m92, de beste prestatie van Thiam dit jaar op 1m94. De finale halen mag geen probleem worden, en als ze daarin opnieuw rond die 1m94 uitkomt, finisht ze waarschijnlijk rond plaats vijf. Als ze richting haar persoonlijk record van 1m97 kan gaan, doet ze met zekerheid mee om de medailles. Tegelijkertijd met de kwalificaties van het hoogspringen is het al de beurt aan het andere Belgische uithangbord bij de vrouwen, Anne Zagré. In de reeksen van de 100 horden heeft ze met voorsprong de beste adelbrieven in haar reeks, en mag die reeks bijgevolg geen probleem vormen. Haar dertiende tijd van alle deelnemers doet vermoeden dat finale halen lastig wordt, maar Zagré liet op het BK in de gietende regen goede vorm zien. We verwachten haar in de finale en misschien zelfs dicht bij het podium.

Olivia Borlée - Foto: Peter Wagemans
Olivia Borlée – Foto: Peter Wagemans

Ook Olivia Borlée mag woensdag al opdraven in de ochtendshift. Ook zij heeft de snelste tijd staan van de deelnemers in haar reeks, en verwachten we dus in de halve finale. Die staat nog diezelfde avond gepland. Ze heeft de negende tijd van alle deelnemers en mag gezien haar topvorm gerust dromen van een plaatsje in de finale. Voor de nog altijd maar twintigjarige Renée Eykens staan morgen de reeksen van de 800 meter op het programma. Eykens heeft de vijfde tijd in haar reeks, en de eerste vier gaan door. Dat wordt dus knokken, maar ze bewees al enkele keren in een sterk bezette race goed haar mannetje te kunnen staan, en maakt een aardige kans om de halve finale te bereiken. Ook voor Jolien Boumkwo staan de kwalificaties op het menu. Om zich rechtstreeks te plaatsen wordt in het kogelstoten 17m30 gevraagd, maar in de praktijk blijkt meestal 17m al ruim te volstaan. Boumkwo stootte recent nog twee keer voorbij de 17 meter en maakt dus grote kans op een finaleplaats. Voor Almensch Belete staat morgen al de rechtstreekse finale van de 10.000 meter op de agenda. Ze kwam dit jaar nog niet in actie, en het is dus absoluut koffiedik kijken hoe het met haar vorm gesteld is. Als ze haar beste niveau al enigszins kan benaderen lijkt top tien realistisch.

Axelle Dauwens - Foto: Peter Wagemans
Axelle Dauwens – Foto: Peter Wagemans

Donderdag staan onder meer de kwalificaties van het polsstokspringen bij de vrouwen op het menu. Zowel Fanny Smets als Chloé Henry maken kans op de finale, maar daarvoor zullen ze op de juiste moment hun allerbeste niveau moeten laten zien. Vrijdag komt Nenah De Coninck in actie in de reeksen van de 400 meter horden. De kans dat zij de halve finale haalt is bijzonder groot, maar de kans dat ze de finale haalt erg klein. De zeven honderdsten die ze nog sneller moet om naar Rio te kunnen, zouden in de twee wedstrijden die ze in Amsterdam waarschijnlijk loopt wel eens voor de bijl kunnen gaan. Zaterdag sluit in de halve finale van de 400 horden ook Axelle Dauwens aan. Ze is vrijgesteld van de reeksen. Dauwens heeft de negende tijd van alle deelnemers, maar staat er op zo goed als elke belangrijke afspraak. De kans dat we haar in de finale zien lijkt dan ook groot. Zaterdagavond tot slot loopt Louise Carton de rechtstreekse finale van de 5.000 meter. Ze bewees de laatste weken meermaals haar goede vorm, en dus lijkt top tien een realistisch doel.