Deze winter trok Sofie Van Accom geen enkele keer haar pistespikes aan met oog op die belangrijke zomer van 2016, het jaar waarin ze eerst en vooral haar persoonlijk record op de 1500 meter uit 2014 wil aanscherpen. “Als ik mijn record dit jaar met enkele seconden kan verbeteren, dan komt die EK-limiet wel erg dichtbij.”

Geen indoorpistes dus voor Van Accom. Een bewuste keuze voor de atlete uit Herentals. Maar waarom juist?

“Vorige winter heb ik zowel indoor als veldlopen gedaan, en dat bleek een heel erg moeilijke combinatie te zijn. Ik liep de ene week het Vlaams kampioenschap veldlopen en amper een week later stond ik in Birmingham aan de start van de 1500 meter. Zonder succes, want ik miste de limiet voor het Europees kampioenschap indoor. Daarom koos ik er samen met mijn trainer voor om dit jaar resoluut voor het veldlopen te gaan met het oog op de zomer. Aangezien dit jaar het wereldkampioenschap indoor plaatsvond, was dat niet echt een moeilijke keuze. Al kriebelde het toch wel even toen de limieten bekend werden gemaakt.”

Kriebelt het nu ook al als je de limieten voor het EK in Amsterdam ziet?

“Toch wel, 2016 is een speciaal jaar met de EK en Olympische Spelen. Deze winter heb ik echt een stap voorwaarts gezet, al kwam ik als pisteloopster niet altijd tot mijn recht tijdens de zware ploeterpartijen. De EK-limiet staat op 4’08”85 en die van de OS op 4’07”00, wat niet echt ver ligt van mijn PR van 4’10”45. Toch ben ik me er van bewust dat twee of drie seconden nog steeds veel is. Ik wil vooral beginnen met mijn PR aan te scherpen, en dan komt die EK-limiet wel dichtbij!”

Vorig jaar lukte het niet om je PR van 4’10”45 aan te scherpen. Pak jij het dit jaar anders aan?

“Dat klopt, ik voelde me wel sterker op training, maar miste die ene uitschieter. Er liep altijd wel iets mis, zat het weer eens mee, dan was er wel een probleem met de hazen of had ik gewoon een slechte dag. Mijn tijden werden wel een stuk constanter, de aanpak zal dus ongeveer hetzelfde blijven. De eerste piek is wel al vroeger gepland dan andere jaren omdat ik toch mijn kans wil wagen voor het EK.”

Als je je niet kan plaatsen voor het EK, maar wel je PR aanscherpt, is je zomerseizoen dan geslaagd?

“Het EK zou een mooie beloning zijn voor al het harde werk die ik in mijn hobby heb gestoken. Indien ik de limiet niet loop, zal ik natuurlijk teleurgesteld zijn, maar het zomerseizoen gaat na het EK ook nog verder. Ik heb dan nog tijd om al mijn records scherper te stellen, als dat voor het EK niet zou lukken. Zolang er op het einde van de zomer nieuwe records op de tabellen staan, ben ik tevreden!”

Wie zie jij deze zomer nog naar het EK gaan?

“Ik hoop dat er veel atleten zich kunnen plaatsen, dat zou een boost geven aan de Belgische atletiek. Bovendien is het ook dé perfecte leerschool voor elke (jonge) atleet die in de toekomst nog zal deelnemen aan internationale kampioenschappen. Daarnaast hoop ik dat er veel supporters de verplaatsing maken naar Amsterdam!”

Jij ging normaal je seizoen openen op het provinciaal kampioenschap, maar dat gebeurde niet. Wat was er aan de hand?

“Op stage in het Spaanse Peñíscola werd ik ziek waardoor ik enkele dagen moest rusten en de intensiteit werd teruggeschroefd. Normaal gezien had ik de 400 meter gelopen op het PK, maar met de achterstand die ik op stage had opgelopen, bleven mijn spikes nog wat langer in de kast liggen. Aanstaande zondag kom ik wel in actie op de B-meeting van mijn eigen club in Herentals, daar zal ik hazen op de 3000 meter. Twee weken later op de interclub, loop ik het eerst voor eigen rekening.”