Marvin van Temptation Island. Wie kent hem intussen niet? De West-Vlaming maakte zich in no-time beroemd en berucht met zijn escapades in het verleidingsprogramma op VIJF en intussen lopen ook wekelijks de dansclubs vol als zijn naam op de affiche prijkt. Enkel de doorwinterde (jeugd)atletiekkenner weet dat Marvin ook vóór zijn tv-carrière al naam en faam vergaarde, zij het dan op Vlaamse atletiekvelden in plaats van op Thaise stranden. Intussen plant Marvin een terugkeer naar de piste. En niet zomaar! “Geef me een jaar en ik word Belgisch kampioen”, klinkt het ambitieus.  Tijd voor een dreamdate met de Bruggeling!

DSC_1047
Een archieffoto van Marvin als scholier

Marvin Ndiribe maakte een goede tien jaar geleden de West-Vlaamse jeugdmeerkampen onveilig en, naar verluidt, viel toen al zijn talent als sprinter en verspringer op. Maar het was vooral bij de cadetten en scholieren dat Marvin furore maakte. Met een persoonlijke beste van 48″94 bij de scholieren (in 2009) moest hij enkel Stef Vanhaeren voorlaten op de jaarranglijsten. Ook op de 200m (22″49), 300m (35″79) en in het verspringen (6m76) haalde hij de top-vijf dat jaar. Indoor kwam hij begin 2009 als scholier zelfs tot 22″29 op de 200m, waarmee hij de EYOF in Tampere haalde. Daarna verdween hij van het toneel.

Intussen, na een 6-tal jaar inactiviteit, plant de voormalige OB-atleet opnieuw de spikes aan te trekken, en niet zomaar! “Ik heb dan wel de competitie vaarwel gezegd, maar ben altijd sportief gebleven”, klinkt het. “Sporten zit werkelijk in mijn bloed. Helaas heeft het goede (nacht)leven ook zijn tol geëist de laatste jaren, maar daarom is het tijd voor een drastische ommekeer! Ik wil mijn lichaam terug voor de volle 200% fit krijgen en atletiek is daar perfect voor.”

“Zoals mijn goede vriend Haroon zou zeggen: je hebt lopen en je hebt lopen lopen. En ik wil opnieuw lopen lopen!”

De klik was er

Uit de oude doos. Als jeugdatleetje bij Olympic Brugge.
Uit de oude doos. Marvin als jeugdatleetje

“Vele mensen zegden me dat ik een groot talent was, maar als cadet of scholier trainde ik bijna nooit”, gaat Marvin verder. “Ik liep omdat het leuk was, maar verder was ik eerder lui. Nu wil ik er hard voor werken. En als ik iets in mijn hoofd steek, dan ga ik er ook voluit voor. Dat heb ik op Temptation Island ook bewezen”, lacht Marvin, die zichzelf (gelukkig) niet al te serieus neemt. “Of zoals mijn goede vriend Haroon zou zeggen: je hebt lopen en je hebt lopen lopen. En ik wil opnieuw lopen lopen! (lacht)”

“Ik ben al ongeveer een half jaar terug stevig aan het opbouwen naar het zomerseizoen. Na de opnames van Temptation is de klik er gekomen en ben ik er voluit ingevlogen”, vertelt hij verder. “Ik ben nieuwe loopschoenen gaan kopen, heb me een gloednieuwe outfit aangemeten – want je wilt er toch wat aardig voorkomen, niet? – en heb mijn toenmalige atletiekvrienden opgebeld voor een eerste pistetraining. Viel dat even tegen, zeg! Maar intussen heb ik hard gewerkt, train ik bijna elke dag en gaat het terug de goede kant uit. Even dacht ik er nog aan om ook al een indoorrace mee te pikken, maar dat leek me – gezien alle media-heisa omtrent Temptation – niet ideaal. Wellicht begin ik opnieuw op een kleine meeting, maar ik wil snel op de Flanders Cups verschijnen. Hopelijk herkennen de mensen me niet teveel want ik moet me echt wel kunnen concentreren in de blokken. Met een pet en zonnebril kan je gelukkig veel doen.”

“Jacques Borlée is geen Temptation voor mij.”

De Asafa Powell van de België

EVENTS
Een recente, zeldzame trainingsfoto van Marvin

Ambitie heeft Marvin in elk geval wel. “Met de tijden die ik nu al op training loop, ben ik tot grootse dingen in staat, althans dat beweert mijn coach en ik geloof hem”, alludeert Marvin alvast veelbelovend op zijn comeback. “Mijn coach zegt me vaak dat ik de bouw van Usain Bolt heb, maar ik zie mezelf meer als Asafa Powell, groot én sterk. Zo’n wereldtop zal ik niet meer halen, daarvoor had ik nooit mogen stoppen met atletiek, maar de nationale top halen, dat moet binnen mijn mogelijkheden liggen. Onder de 10″75 op 100m en onder de 21″50 op 200m, moet ik vrij snel kunnen, want ik liep al tweemaal onder de 22″ op training. Volgens mijn trainer zou ik beter aarden op de 400m, maar daar ben ik te lui voor. En daarbij, die Borlées, daar begin ik niet aan. Jacques Borlée is geen Temptation voor mij! (lacht)”

Waar Marvin zich dan weer wel voor zou laten verleiden is een Belgische eremetaal. “Het Belgisch kampioenschap, dat lijkt me weer wel wat. Misschien komt dit jaar nog te vroeg, maar de finale halen op de 200m zou alvast leuk zijn. Wie weet kan ik dan verrassen? Maar geef me nog een jaar en ik word Belgisch kampioen”, sluit Marvin veelbelovend af, want hij moet plots gehaast weg. “Ze hebben namelijk gebeld van VIJF voor een nieuw seizoen van Temptation. Blijkbaar overwegen ze om me als vaste deelnemer in te schakelen.”

Als dat maar niet ten koste van zijn zomertrainingen gaat!

EDIT: dit artikel was uiteraard een aprilgrapje (waarvoor dank aan alle mede-beramers), al wensen we Marvin alle veel succes op sportief en extra-sportief vlak en – wie weet? – komen we hem dan alsnog eens tegen op een atletiekbaan!