De Great North Citygames zorgden vandaag voor de tweede keer dit jaar voor een groot atletiekspektakel in Groot-Brittanië. Na de editie in Manchester in mei, werd vandaag de binnenstad van Newcastle even ontruimd voor een namiddag topatletiek.

Met onder meer de 500 en 150 meter sprint kregen de toeschouwers ietwat ongewone nummers te zien. Maar ook de traditionele disciplines zoals het polsstokspringen, het verspringen en de 100 meter kwamen aan bod. Fanny Smets kwam als enige Belgische in actie, zij werd derde in het polsstokspringen met 4m25.

De straten van Newcastle werden als eerste getemd door Asbel Kiprop. De Keniaan stelde gisteren nog teleur in Brussel op de 800 meter, maar maakte dat vandaag goed met winst op de mijl in 4’08. Marcin Lewandowski finishte als tweede.

Na de mijl volgde de 500 meter bij de mannen: 400 meter op straat en 100 meter op de aangelegde piste in het centrum van Newcastle. Conrad Williams ging van bij de start aan de leiding en leek ook vlot naar de overwinning te lopen tot de Ier Mark English bij het betreden van de piste een versnelling hoger schakelde. English liep vlot weg van de concurrentie en dook met 59″60 als enige onder de minuut.

Na wedstrijden op straat won Tiffany Porter de 100 meter horden in 12″76 voor de Amerikaanse Jasmin Towers, die net als Porter ook gisteren nog in het Koning Boudewijn te zien was. Ook Alysson Felix had blijkbaar nog niet genoeg na gisteren, zij liep de 150 meter en moest haar meerdere herkennen in Candyce McGrone die won in 16″59.

Bij de mannen was de Jamaicaan Nicker Ashmeade de snelste op de  150 meter, hij hield thuislopers Richard Kilty en Danny Talbot af, al ging dat niet zonder enige moeite.

Vooraleer de 100 meter bij de mannen en vrouwen werd gelopen werd het publiek eerst nog getrakteerd op een wedstrijd over 2 mijl bij de vrouwen. Mercy Cherono won die wedstrijd makkelijk in 9’48, daarmee hield ze de rest van het veld ver achter zich.

Op het einde van de meeting zagen we alweer iemand die gisteren in Brussel ook heel hard ging: Dafne Schippers. Zij nam nog maar eens de winst mee naar huis op de 100 meter. Na haar overwinning gisteren op de 200 meter in 22″12, had ze vandaag genoeg met 11″01 voor de overwinning. Bij de mannen won Mike Rodgers in 10″11.