Met al twee medailles op zak kwamen vandaag twee atleten en een aflossingsploeg aan de bak voor de Belgische ploeg op het EYOF in het Georgische Tbilisi. Laures Bauwens en Jonathan Sacoor maakten beiden kans op een medaille maar grepen er (net) naast. De meisjes van de 4×100 meter werden eerst gediskwalificeerd maar dienden klacht tegen de beslissing van de jury, die hen de volgende dag gelijk gaf. Met nog een dag te gaan blijft het medailleaantal van België dus ongewijzigd.

Bauwens nipt naast het podium

Op papier leek een plaats in de top vijf een haalbare kaart voor Laures Bauwens, de Gentse atlete had immers de vijfde snelste tijd van alle deelnemers in de finale. Ze deed het echter nog iets beter en werd vierde in 24″60 en strandde daarmee op elf honderdsten van het podium. De Franse Marine Mignon won in 24″07.

Sacoor komt tekort in finale

Jonathan Sacoor had vandaag de grootste kans om een medaille te pakken voor België, met een persoonlijk record van 49″03 kon enkel de Bulgaars Ihar Zubko(48″96) een snellere tijd voorleggen dan de Hallenaar in de finale. Sacoor ging tijdens de wedstrijd vanuit de buitenbaan goed mee met de eersten maar moest in de laatste rechte lijn te veel toegeven op zijn concurrenten. Hij kwam als zesde over de streep in 49″86.

Diskwalificatie voor 4×100 meter meisjes

Hanne Vancamp en Hanne Claus - Foto: Katrien Wouters
Hanne Vancamp en Hanne Claus – Foto: Katrien Wouters

Céline Gauthier, Hanne Claus, Hanne Vancamp en Laures Bauwens kwamen als enige Belgische aflossingsploeg aan de start en werden in hun reeks gediskwalificeerd na een te late stokwissel tussen Laures Bauwens en Hanne Vancamp. Claus liep nog verder en kwam als tweede over de meet in 47″50 maar dat telde helaas niet voor een finaleplek morgen.

UPDATE: Er is nog een waterkans dat de meisjes alsnog niet gediskwalificeerd worden. Morgen neemt de jury een definitieve beslissing. Tijdens de wedstrijd zouden alle wissels goedgekeurd zijn met de witte vlag, pas na de wedstrijd stond er DQ op het scorebord. Omstreeks 13u00 Belgische tijd krijgen we te weten of de meisjes alsnog in de finale staan.

UPDATE 13u00: De Belgische meisjes mogen dan toch starten in de finale van de 4×100 meter. De ploeg diende gisteren klacht in tegen de beslissing van de jury en heeft vandaag haar gelijk gekregen. De finale gaat van start om 15u10 Belgische tijd.