Donderdag gaat in het Zweedse Eskilstuna het EK voor junioren van start. Het kleine Zweedse stadje zal tot en met zondagavond de beste junioren laten strijden om de Europese titels. De Belgische delegatie bestaat uit 15 atleten én drie aflossingsploegen en is daarmee groter dan twee jaar terug in Rieti. Toen werden er met die weliswaar kleinere delegatie maar liefst vier medailles in de wacht gesleept. Of onze junioren in Eskilstuna nog beter kunnen doen, kan u hier volgen. Wij wikken en wegen alvast hun kansen in onderstaande voorbeschouwing.

Hanne Maudens - Foto: Jasper Jacobs
Hanne Maudens – Foto: Jasper Jacobs

Op donderdag komen Noor Vidts en Hanne Maudens als eerste Belgen in actie tijdens de eerste dag van hun zevenkamp. Beide dames staan hoog op de Europese ranglijst met een respectievelijk vierde en vijfde plaats in Europa, waardoor een top 5-plaats of een medaille, mits een knalprestatie, zeker binnen de mogelijkheden moet liggen. Vrijdagavond rond 18h wordt de zevenkamp met de 800m afgesloten en dan weten we of onze dames een mooie ereplaats of een medaille in de wacht hebben weten te slepen. Naast onze dames op de zevenkamp komen spurtster Naomi Van Den Broeck en verspringer Tobias Capiau in actie. Voor Van Den Broeck lijkt het doel om de halve finales van de 100m te bereiken, aangezien ze op de zestiende plaats staat op de Europese ranking. Bereikt ze de halve finales, dan komt ze in de late namiddag opnieuw in actie om richting de finale te lopen. Voor Capiau lijkt de finale op vrijdag binnen handbereik te liggen, tenminste als hij in de buurt komt van zijn prestatie die hij neerzette tijdens het Juniorengala in Mannheim, waar hij de limiet behaalde met 7m57.

Dieter en Maarten Kersten hier aan het werk op het BK veldlopen waar ze eerste en vierde zouden eindigen, nu gaan ze op zoek naar Europees eremetaal - Foto: Tomas Sisk
Dieter en Maarten Kersten hier aan het werk op het BK veldlopen waar ze eerste en vierde zouden eindigen, nu gaan ze op zoek naar Europees eremetaal – Foto: Tomas Sisk

De reeksen van de 800m voor vrouwen worden ook op de eerste dag gelopen met onze hoop op een medaille, Renée Eykens, die de afgelopen weken al twee maal het Belgisch record bij de junioren aanscherpte. Op het Juniorengala in Mannheim wist ze zelfs de Ijslandse Anita Hindriksdottir, die de ranglijst op de 800m aanvoert, te verschalken. Eykens zal zich wel drie keer moeten bewijzen op evenveel dagen tijd, want de halve finales zijn vrijdag en de finale staat op zaterdag gepland. De eerste dag wordt afgesloten door de ‘Borlées van de lange afstand’, de tweelingbroers Dieter en Maarten Kersten, die de 10.000m voor hun rekening nemen. Dieter staat al sinds het behalen van zijn limiet op de eerste plaats van de Europese ranglijst en mikt dan ook op eremetaal. Maarten staat negende op die ranglijst en een top 10-plaats lijkt dus zeker mogelijk. Beide heren komen, mits een trage wedstrijd op de 10.000m, ook in actie op de 5.000m, die op zaterdag wordt gelopen.

Nenah De Coninck gaat na Donetsk en Eugene haar geluk beproeven in Eskilstuna - Foto: Jasper Jacobs
Nenah De Coninck gaat na Donetsk en Eugene haar geluk beproeven in Eskilstuna – Foto: Jasper Jacobs

Op de tweede dag staan de horden en de tweede dag van de zevenkamp centraal. Op de 400m horden lopen Nenah De Coninck en Dylan Owusu in de voormiddag voor een plaats in de halve finales. Voor De Coninck, die mikt op de finale, zou dit geen probleem mogen zijn met haar tiende plaats op de Europese ranglijst. Het is overigens het derde internationale kampioenschap, na het WK voor scholieren in Donetsk en het WK voor junioren in Eugene, in evenveel jaren voor de atlete. Owusu kan het iets lastiger krijgen, want de tijden liggen bij de mannen een pak dichter bij elkaar, ondanks dit moet hij met zijn dertiende plaats op de ranglijst toch wel durven mikken op de halve finales. Owusu, die voor het eerst van een internationaal kampioenschap mag proeven, hoopt vooral om veel ervaring te kunnen opdoen om de komende jaren pas echt doelen te stellen voor internationale kampioenschappen. Claire Orcel probeert zich op hetzelfde moment te kwalificeren voor de finale in het hoogspringen, maar dat wordt geen sinecure aangezien de atlete bijna geen competitieritme op zak heeft. Op de 100m horden mikken Siliane Van Cauwenberghe en Chloë Beaucarne zeker op de halve finales. Beide dames komen dan ook normaliter twee keer, met zowel de reeksen als de halve finales, in actie op vrijdag. Van Cauwenberghe heeft de vijfde tijd van alle deelneemsters, waardoor de ook finale mogelijk moet zijn. Beaucarne, altijd sterk op kampioenschappen zoals onder meer vorig jaar op de Jeugd Olympische Spelen, mogen we zeker ook niet afschrijven om ook richting die finale te lopen.

Kato Van Den Brulle - Foto: Jasper Jacobs
Kato Van Den Brulle – Foto: Jasper Jacobs

Op zaterdag wordt het uitkijken naar de kwalificaties van het speerwerpen en het verspringen bij de vrouwen. Speerwerpster Kato Van Den Brulle werd gedelibereerd omdat ze maar enkele centimeters tekort kwam voor de limiet, maar vooral omdat ze op de twaalfde plaats van de Europese ranglijst staat. Zij hoopt op een plaats in de finale de volgende dag. Hetzelfde geldt voor Hanne Maudens in het verspringen, die hopelijk niet te vermoeid is door haar zevenkamp, in actie. Met haar negende plaats op de ranglijst lijkt een plaats in de finale zeker mogelijk, maar met een zevenkamp in de benen zou het wel eens een moeilijke opgave kunnen worden. De eerste dag van de tienkamp van Alessandro Van De Sande mogen we ook niet uit het oog verliezen. Van De Sande hoopt op een nieuw persoonlijk record met een eindtotaal van om en beide 7300 punten. De plaats die hij daarmee zou behalen is voor hem van weinig belang. Hij hoopt vooral op dat nieuwe persoonlijk record en wie weet duikt hij zo wel de top-10 binnen.

Simon Debognies - Foto: Ruben Van den Berghe
Simon Debognies – Foto: Ruben Van den Berghe

Net voor de middag krijgen we het eerste aflossingsteam aan de start met de mannen op de 4x400m. Alexander Doom, Elroy Doraene, Christian Iquacel, Camille Lubon en hordeloper Dylan Owusu werden gedelibereerd dankzij het optellen van de individuele tijden. Ze hebben niks te verliezen en kunnen dus misschien wel voor de verrassing zorgen door naar de finale, het laatste nummer van het EK op zondagavond, door te stoten. De zaterdagavond wordt traditiegetrouw afgesloten met de 5.000m met zeker één Belg aan de start met Simon Debognies. Zoals hierboven vermeld lopen de gebroeders Kersten ook de 5.000m, als ze na hun 10.000m nog genoeg energie in de tank hebben. Voor Debognies lijkt een top-10 plaats het doel, al kan hij misschien toch verbazen, aangezien hij dit jaar maar één 5.000m liep. Die top-10 plaats lijkt ook mogelijk voor de Kerstens, maar alles hangt uiteraard af van hun 10.000m.

Op zondag krijgen we vooral finales van de kampnummers en de tweede dag van de tienkamp. Wel treden nog twee teams in actie tijdens de reeksen van de 4x100m. Bij de vrouwen gaan hordeloopster Chloë Beaucarne, Manon Depuydt, Laurence Lobbens, Naomi Van Den Broeck en Cindy Van Der Vreken op zoek naar een plaatsje in de finale. Bij de mannen zijn dat Clement Brunin, Arno Van Hamme, verspringer Tobias Capiau en de scholieren Jordan Paquot en Raphael Kapenda. Zij gaan net als hun vrouwelijke collega’s op zoek naar die felbegeerde finaleplek. Aflossingen staan telkens garant voor het nodige spektakel en een verrassing is nooit ver weg. Hopelijk kunnen onze teams verrassen, dan zien we hen in de namiddag terug voor hun finales.

Alle info met onder meer live-results en livestream volgt later vandaag.