Veel van de betere Belgen vertoefden nog in het buitenland voor stage of waren in volle voorbereiding van of aanwezig op hun internationaal kampioenschap. Op de Guldensporenmeeting in Kortrijk vielen de hoofdrollen dan ook toe te bedelen aan een omvangrijke en kwalitatief hoogstaande groep buitenlanders. Ondanks een stevige westenwind sneuvelden enkele records.

Chloe Beaucarne - Foto: Tomas Sisk
Chloe Beaucarne – Foto: Tomas Sisk

Een Flanders Cup record viel te noteren voor de Italiaanse hamerslingeraar Marco Lingua. Met 74m68 verbrak hij het 13-jaar oud FC-record met bijna drie meter. In het kogelstoten was Jurgen Verbrugghe met 17m54 goed voor een nieuw seizoensbeste. Hij won trouwens voor de vierde keer op vijf jaar tijd in Kortrijk. Ook Olivia Borlée was goed voor 11″77 op de 100m en komt de top-5 in België binnen. Chloë Beaucarne, aan de vooravond van haar EK voor junioren, klokte daarvoor al (een windgeassisteerde) 11″77 in de reeksen. Ook Nenah De Coninck die met 59″24 de 400m horden op haar naam schreef, legde de laatste voorbereidingen aan haar EJK in Eskilstuna. Chamberry Muaka liep met een forse meewind 10″54 op de 100m en dook daarmee onder de snelste tijd van het jaar. In de hoofdreeks was de Turk Jak Ali Harvey zelfs goed voor 10″17. Op de 200m bleef Arnaud Destatte (21″54) Muaka voor met 4 honderdsten. Steven Gardiner van de Bahamas klokte daar een snelle 20″51.

Ismael Debjani  - Foto: Peter Wagemans
Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

Op de langere loopnummers waren vooral de Amerikanen sterk vertegenwoordigd. Onder meer Olympiër Jennifer Meadows kon die hegemonie doorbreken op de 800m bij de vrouwen met een sterke 2’00″56. Bij de mannen was Thijmen Kupers goed voor winst in een eerder rommelige race, waar onze landgenoot Ismael Debjani ten val kwam na 400m. Hij zou later nog starten op de 1500m en 3’43″95 klokken. Een koppel Amerikaanse atletes, Heather Kampf en Abbey D’Agostino, beten hun tanden stuk op het 11-jaar oude FC-record op de 1500m, maar strandden met 4’08″73 en 4’08″78 op 2 secondjes.

Bekijk hier de uitslagen van de Guldensporenmeeting.