Tobias Capiau is er alsnog in geslaagd om zich te kwalificeren voor het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna. Hij won de B-finale in het verspringen met een sprong van maar liefst 7m57, 3cm meer dan de gevraagde afstand voor het EK. Die 7m57 is tevens goed voor de achtste sprong aller tijden bij de junioren. Op de Europese ranglijst duikt hij ook de top tien binnen met een achtste plaats. De atleet van AC Deinze was al zeker van deelname op de 4x100m in Eskilstuna, nu komt daar dus ook het verspringen bij.

Wij verzamelden achteraf ook een reactie bij de 18-jarige meerkamper. “Het doet enorm veel deugd om een gepast antwoord te geven.” Tobias Capiau zat in zijn laatste jaar op de topsportschool maar werd daar onlangs weggestuurd. “Ik was enorm geprikkeld om goed te presteren zodat ik hun ongelijk kon tonen. Ook het minimum voor het EK zat in mijn hoofd en samen met mijn nieuwe coach Michel Boels hebben we hier echt naar toegewerkt.” Dat Capiau net in Mannheim de limiet springt, was voor zijn coach geen toeval. “Michel wou alles op Mannheim zetten. Ik vond dat wel een risico en wou op meerdere paarden gokken, maar ik vertrouwde mijn coach en kijk, het is perfect verlopen.”