De tienkamp in het Duitse Ratingen beloofde interessant te worden voor ons Belgen. Met Van Alphen die in laatste instantie afzegde en Pittomvils die na drie proeven de strijd staakte, kregen we twee dompers te verwerken. Gelukkig deed Vincent Stas het meer dan behoorlijk op dag één. Een overzicht.

Ze vielen als vliegen, daar in Ratingen. Hans Van Alphen zegde zoals aangehaald in extremis af, Nederlander Ingmar Vos hield het twee proeven vol, Duitser Nils Merten en onze Niels Pittomvils drie. Een van de favorieten, Kai Kazmirek, haalde het einde van proef vijf (400m) niet, net als Tim Nowak.

Maar voor Vincent Stas deden die opgaves er eigenlijk niet echt toe. Tienkamp is vooral een individuele atletiektak, waar persoonlijke records en limieten meestal boven meetingwinst staan. En wat dat betreft, deed Stas het zeker behoorlijk. Hij mikte op 7500 punten om zo alsnog (als eerstejaarsbelofte) naar het EK in Tallinn te mogen. Na dag één zit hij daarvoor nog op schema.

Stas opende met een knappe 11”09 over 100m, waarmee hij achtste werd. Pittomvils werd in die discipline 16e en laatste overigens, in 11”31. Ook een goede verspringcompetitie voor Stas, waar hij met een sprong van 7m26 zijn persoonlijk record tot op twee centimeter benaderde en zowaar een (gedeelde) derde plaats wegkaapte. Het kogelstoten werd wel een teleurstelling met een beste worp van 11m79, goed voor een 14e plaats in dat onderdeel. Gelukkig ging Stas daarna over 1m86 bij het hoogspringen; een evenaring van zijn outdoorrecord uit 2013. Hij werd hiermee wel slechts tiende. De afsluitende 400m (op dag één) bracht een zelfvertrouwenboost: 49”44, duidelijk onder zijn PR van 50”00 en tevens goed voor een vijfde plaats in deze discipline.

Na dag één prijkt Stas zo op een zevende plaats met 3912 punten. Het dient opgemerkt dat dag twee traditioneel iets minder loopt (of vooral ‘werpt’ en ‘springt’) voor Stas. Toch is de limiet van 7500 punten zeker mogelijk. Duitser Michael Schrader gaat voorlopig aan de leiding met 4330 punten. 11 kampers van de 16 zijn nog in competitie.

In de zevenkamp bij de vrouwen gaat de Nederlandse Anouk Vetter na enkele straffe prestaties aan de leiding na vier proeven. Ze lukte 3785 punten, onder meer door een nieuw PR in het kogelstoten van 15m50.

Het uitslagenoverzicht van dag één vindt u hier.