Tyson Gay is er na zes jaar opnieuw bij op het WK. De Amerikaanse spurter plaatste zich op de 100m met winst op de Amerikaanse trials. De amper 19-jarige Trayvon Bromell, de laatste Amerikaanse sensatie, werd tweede. Ook Asafa Powell verzekerde zich via de Jamaicaanse kampioenschappen van het WK.

Tyson Gay won de Amerikaanse trials in 9″87 (zie video hierboven). Meteen plaatste hij zich zo ook voor het WK, waar zijn laatste optreden al dateert van zes jaar geleden. Intussentijd zat de voormalige wereldkampioen een dopingschorsing uit. Ook Trayvon Bromell (9″96) en Michael Rodgers (9″97) bleven onder de 10 tellen en plaatsten zich als tweede en derde voor het WK. Justin Gatlin, dit jaar nog steeds ongeslagen, was al eerder zeker van een WK-ticket.

Bij de vrouwen won Tori Bowie de 100 meter in een tijd van 10″81. Ze hield English Gardner en Jasmine Todd achter zich.

Jamaica

Intussen plaatste ook Asafa Powell zich zonder problemen voor het WK op de Jamaicaanse trials (zie video hieronder). Hij deed in Kingston nog 3 honderdsten beter dan Gay. Met 9″84 bleef hij Nickel Ashmede (9″91) en Kemar Bailey Cole (9″97) voor. Om nog onbekende redenen zegde Usain Bolt in laatste instantie af voor de Jamaicaanse kampioenschappen (meer daarover hier).

Ook de bij de Jamaicaanse vrouwen geen grote verrassingen: Shelly-Ann Fraser-Pryce won de titelstrijd in  10″79, een beste wereldjaarprestatie.

https://www.youtube.com/watch?v=ETc0IUrcjyc