Rusland heeft op eigen bodem in Cheboksary de Super League, de hoogste divisie van het ETC, voor de vierde maal gewonnen. De druk was groot voor de Russen, zeker in eigen huis en die druk bleef op de ketel tot het laatste uur van de competitie. Het werden twee hoogstaande dagen atletiek waarin de Europese grootmachten elkaar bestookten met prestaties van de bovenste plank. We geven een kort overzicht van de uitermate spannende slotdag.

Beginnen doen we met de landen die naar de First League zakken en dat zijn de Scandinaviërs uit Zweden, Finland en Noorwegen. Zij gingen als laatsten de eerste nacht in en maakten nooit aanspraak op behoud. Deze landen zullen in 2017 (in 2016 vindt er geen ETC plaats door de combinatie van het EK in Amsterdam en de Olympische Spelen op enkele weken tijd) strijden om promotie tegen onder meer het Belgische team.

Hordeloper Sergey Shubenkov deed de Russen al vroeg vandaag dromen van de eindwinst door naar de winst te stormen op de 110m horden in een sterke 13″22 (er blies een felle tegenwind). Daarmee deelde hij ook opnieuw een tik uit aan de Fransman Pascal Martinot-Lagarde, die vrede moest nemen met de tweede plaats. De blitzstart van de Russen werd kracht bijgezet door Anna Shchagina, zij zette namelijk de 1500m naar haar hand.

Het verspringen bij de vrouwen was een kolfje naar de hand van Darya Klishina. De Russische opmars was niet alleen in het verspringen onstuitbaar, ook in het hoogspringen bij de vrouwen pakten ze de volle buit met Mariya Kuchina. De kroon werd door de 4x400m-ploeg bij de vrouwen op het werk gezet. Zij finishten in 3’24″98, wat de beste Europese tijd van het jaar is. Het werd de vijfde dagwinst en tiende over het hele weekend. Na afloop werd hoofdcoach en Olympisch kampioen op de 800m in 2004, Yuriy Borzakovskiy, zoals het de winnende ploeg betaamt, getrakteerd op een duik in de steeplebak.

Sterke prestaties

Op de horden liet de Wit-Russische Alina Talay zien waarom ze deze winter Europees kampioen indoor werd op de hoge horden. Talay liep met een lichte tegenwind naar 12″80 op de 100m horden. Hierdoor stelde Wit-Rusland het behoud in de hoogste divisie veilig. De Duitse Christina Schwanitz, regerend Europees kampioene, verbrak het kampioenschapsrecord in het kogelstoten met een worp van 19m82, waardoor de Russen nog niet te vroeg victorie konden kraaien.

Ook het kampioenschapsrecord op de 800m, van nota bene hoofdcoach bij de Russen Borzakovskiy, ging eraan. Dat record was echter niet voor de Franse topfavoriet Pierre-Ambroise Bosse. Hij verkeek zich tijdens de laatste meters op de Italiaan Giordano Benedetti, die binnendoor kwam en naar een memorabele overwinning snelde in 1’45″11. Bosse strandde uiteindelijk op drie honderdsten, de Fransen bevonden zich dan echter al in een positie waarin de winst uitgesloten was. Opnieuw een Italiaan, de maar liefst 38-jarige Fabrizio Donato, toonde dat leeftijd geen rem op prestaties hoeft te betekenen. Hij won het hinkstapspringen met 17m11.

In het hamerslingeren bij de vrouwen kregen we een zinderend slot met de Poolse Anita Wlodarczyk en de Duitse Betty Heidler als protagonisten. Wlodarczyk kwam aan de leiding met 74m38, Heidler verbeterde die prestatie naar 75m73, maar de laatste poging van Wlodarczyk was goed voor een indrukwekkende 78m28. Niet alleen goed voor een kampioenschapsrecord, maar ook voor de beste wereldjaarprestatie. Het polsstokspringen bij de mannen was qua prestaties iets minder, maar kwam qua spankracht even hoog. Hier waren het Frankrijk en Duitsland met respectievelijk Renaud Lavillenie en Raphael Holzedeppe, die voor het nodige vuurwerk zorgden. Beide heren gingen over 5m85. Lavillenie had echter een sprong minder nodig gehad om die hoogte te overschrijden en pakte daarmee de volle buit. De prestatie van Holzdeppe was echter hoopgevend, want de Duitser sukkelde afgelopen winter nog met de naweeën van een resem aan blessures.

De uitslagen van de Super League vindt u hier terug.

Super League