Op zondag 24 mei gaat in Hengelo Nederlands grootste internationale atletiekmeeting, de FBK Games, door. Hoewel zowel daags voordien als nadien een Flanders Cup-manche gepland staat in ons eigen land (jammer van de timing), trekken heel wat van de betere Belgen de landsgrens over. Ze treffen er wel het kruim van de internationale atletiek.

Jonathan Borlée komt na een lang verblijf over de plas (met deelname aan de World Relays en een meeting in Kingston) voor het eerst dit seizoen in actie op de 200m. Hij treft er lokale held Churandy Martina en Europees kampioen Adam Gemili.

Jeroen D'hoedt - Foto: Jasper Jacobs
Jeroen D’hoedt – Foto: Jasper Jacobs

Op de 1500m vinden we twee landgenoten terug, Pieter-Jan Hannes en Jeroen D’hoedt. De twee gewezen Europese kampioenen verbleven samen op stage in Zuid-Afrika en zijn hongerig naar de WK-limiet. Het is geleden van juni vorig jaar dat de twee het nog tegen elkaar opnamen. Toen was Hannes de primus op de 1500m in Marrakesh met 3’37″15. Met verder nog onder andere Mekonnen Gebremedhin en Nixon Chepseba hebben we ongetwijfeld een 1500m op niveau in het Fanny Blankers-Koen Stadion.  

Bram Ghuys opende zijn zomerseizoen in stijl. De hoogspringer plaatste zich op 1 mei meteen voor het EK voor beloften door over 2m18 te gaan. In Hengelo krijgt hij alvast een proevertje van het internationale toneel. Philip Milanov was nog zo’n primus vroeg op het zomerseizoen. De Brugse discuswerper verzekerde zich met 66m43 al van het WK in Peking en neemt het in Hengelo onder meer op tegen Piotr Malachowski, zilver op het vorige WK, en Robert Urbanek, brons op het EK in 2014.

Ashton Eaton - Foto: Tomas Sisk
Ashton Eaton – Foto: Tomas Sisk

Uitkijken wordt het ook naar het aantreden van Thomas Van Der Plaetsen. De meerkamper kreeg in oktober van vorig jaar te horen dat hij teelbalkanker had, maar vocht bijzonder moedig zijn weg terug en heeft intussen de trainingen weer volop hervat. In Hengelo verschijnt VDP in het verspringen, waar ook wereldrecordhouder tienkamp Ashton Eaton aan deelneemt.

Rond Almensh Belete bleef het eerder stil de laatste tijd. Het slot van het winterseizoen ging de mist in en ook voor de internationale meeting in het Amerikaanse Stanford moest ze forfait geven. De gewezen Ethiopische staat wel aan de start van de 3000m.

Met de kruisbandblessure van Eline Berings rust alle Belgische hoop op de 100m horden dit seizoen op nationaal recordhoudster Anne Zagré. Alsof vier van de beste Nederlandse hordenmeisjes (Broersen, Visser, Bakker en Hodde) als tegenstander nog niet voldoende is, kijkt zij ook nog eens de Wit-Russische Europese indoorkampioene Alina Talay in de ogen.

Bekijk de volledige startlijsten hier.