Sifan Hassan heeft het hoofdprogramma van de 40ste FBK Games in Hengelo feestelijk geopend. Hassan verscheen aan de start van de 10.000m en had haar zinnen gezet op het WR. De Nederlandse atlete kon slechts twee kilometer op haaswerk rekenen. Vervolgens moest Hassan zelf aan de bak, maar dat deed ze voortreffelijk. De Europese recordhoudster dook bijna 11 seconden onder het WR van Almaz Ayana met een fenomenale 29’06″82. Voor Hassan is het haar derde WR in openlucht. Ze is ook al in het bezit van het WR op de mijl en de uurloop.

Sifan Hassan heeft in het eerste loopnummer van de 40ste editie van de FBK Games meteen voor waarschijnlijk hét hoogtepunt van de dag gezorgd. Hassan kwam in actie tijdens de 10.000m en had één doel voor ogen: het WR van Almaz Ayana (29’17″45). De Nederlandse kon zowat twee kilometer rekenen op haaswerk, maar moest daarna zelf aan de bak. De Europese recordhoudster op 25 baanrondes trok zelf door en had het geluk dat ze kon rekenen op de befaamde Wavelight-technologie. Die lichtjes stuwden Hassan halfweg naar een doorkomsttijd van om en bij de 14’38. Het WR zat erin en dat gaf haar vleugels. In de slotfase ging Hassan zelfs nog versnellen om meer dan tien seconden onder het WR te duiken met een onwaarschijnlijke 29’06″82. Het betekent haar derde WR in openlucht nadat ze in 2019 goed was voor de snelste mijl ooit en vorig jaar op de Memorial Van Damme het WR op de uurloop behaalde.

“Ik ben hartstikke blij en kan het zelf nog niet goed geloven. Ik ben zo gelukkig, want het WR was al zo hard en nu loop ik 29’06. Meer dan een jaar heb ik geen publiek gezien en nu lukt dit. Ik hou van jullie”, aldus Hassan na afloop van haar derde WR op de piste. Na de race ging de Nederlandse doodleuk nog een stevige training afwerken.

Sifan Hassan na haar WR in Hengelo – Foto: FBK Games