Zondag vindt in Hengelo de belangrijkste atletiekmeeting van Nederland plaats en als opwarmertje voor die FBK Games kwam Sifan Hassan op zaterdagavond al een pijlsnelle 10.000m lopen. Haar eindtijd van 29’37”80 maakt van Hassan de snelste vrouw van het seizoen. In Pacé, Frankrijk stond daarnaast de European 10.000m Cup op het programma. Chloé Herbiet bleef er net boven haar persoonlijk record maar eindigde als vijfde.

Sifan Hassan is een veelzijdig fenomeen met een schijnbaar onuitputtelijk krachtenreservoir. Amper zes weken na haar sensationele overwinning in de marathon van Londen liep Hassan in Hengelo de zevende 10.000m uit de geschiedenis, de klok stopte op 29’37”80. Twee van de zes prestaties die ooit nog beter waren, staan op naam van Hassan zelf en deze tijd is ook goed voor de beste wereldjaarprestatie. Een eervolle vermelding behoort toe aan de amper 19-jarige Keniaanse Grace Loibach Nawowuna. Zij kon tot bij het ingaan van de laatste ronde aanpikken bij stoomtrein Hassan en voor haar eindigde de wedstrijd na 29’47”42. Alsof Hassans exploten over 10.000m nog niet indrukwekkend genoeg waren, zal de Nederlandse zondag ook aan de start van de 1500m verschijnen. Met een slotronde van 60″86 toonde ze alvast dat het marathonavontuur haar niet te veel snelheid gekost heeft.

European 10.000m Cup: Duitsland en Israël winnen landenklassement, Chloé Herbiet komt als vijfde binnen

De European 10.000m Cup combineert een individuele wedstrijd met een strijd tussen landenteams, dat totaalklassement wordt opgemaakt door de tijden van de drie snelste atleten op te tellen. Voor België werd alleen Chloé Herbiet afgevaardigd waardoor ons land niet mee kon spelen in die strijd. De dameswedstrijd werd in 32’15”47 autoritair gewonnen door de Duitse Alina Reh. In het groepje dat streed om plaats drie fungeerde Chloé Herbiet lang als tempobeul waardoor ze finaal het hoofd moest buigen en vijfde werd. De WACO-atlete liep naar 32’42”54 en blijft zo een viertal seconden boven haar persoonlijk record. Met haar overwinning trok Reh voor Duitsland de overwinning in het landenklassement over de streep. Bij de heren dook een groepje met daarin twee Israëliërs, twee Italianen, een Fransman en een Spanjaard samen de laatste ronde in. Een verschroeiende laatste ronde volstond voor Italiaan Yemaneberhan Crippa om de handen na 28’08”93 in de lucht te mogen steken. Dat deden de Israëliërs trouwens ook want zij haalden de teamtitel binnen.

Chloé Herbiet – Foto: Peter Wagemans