Deze morgen omstreeks 10u00 weerklonk op de vertrouwde Coolsingel het startschot voor de marathon van Rotterdam. Niet alleen met heel wat Afrikaanse en Nederlandse atleten, maar ook met enkele Belgische marathonspecialisten. De zege ging in winderige omstandigheden naar de Ethiopiër Kuma in 2u06:46, maar ook de Belgen lieten zich niet onbetuigd. Soufiane Bouchikhi liep geruime tijd op een sterke schema dat hem naar een tijd rond 2u10/2u11 zou leiden, maar moest op het einde de strijd staken. Van Schuerbeeck beschikte wel nog over voldoende krachten en kwam binnen op  2u15:19, El Hachimi moest net als Bouchikhi opgeven.

Soufiane Bouchikhi - Foto: Erik Van Leeuwen
Soufiane Bouchikhi – Foto: Erik Van Leeuwen

Voor Soufiane Bouchikhi was het ietwat koffiedik wat hij op zijn eerste marathon en op pas 25-jarige leeftijd zou kunnen. Maar de poulain van Luk Verlaenen kende een prima voorbereiding met enkele sterke wedstrijden in aanloop naar zijn marathondebuut waar hij de nodige portie vertrouwen tankte. Bouchikhi koos in zonnige omstandigheden maar wel met behoorlijk wat wind  om zich te nestelen in het groepje rond de Nederlander Abdi Nageeye, die mikte op een chrono onder 2u10. Een gedurfde beslissing van de CABW-atleet die lange tijd zijn wagonnetje wist aan te haken. Abdelhadi El Hachimi koos er op zijn beurt voor om tempomaker Jesse Stroobants te volgen, die Michel Butter en Willem Van Schuerbeeck op sleeptouw nam. Bouchikhi wist de eerste wedstrijdhelft goed te volgen en liep lange tijd op schema voor een chrono tussen 2u10 en 2u11, maar in de tweede wedstrijdhelft kreeg Bouchikhi het niet zo verwonderlijk erg lastig. Hij moest het groepje rond Nageeye laten lopen, dat overigens eveneens flink moest inboeten op schema, en Bouchikhi zag het verschil alsmaar groter worden. Neem daarbij ook nog eens de wind die fel in het nadeel blies en u kunt wel veronderstellen dat Bouchikhi voor een erg moeilijke opgave stond. Nadat Jesse Stroobants op 27km uitstapte wist het groepje met Butter, Van Schuerbeeck en El Hachimi het tempo nog behoorlijk hand te haven en het was Butter die over de beste benen beschikte. El Hachimi moest de rol langzaamaan lossen en op basis van de tussentijden ging Butter ook voor Van Schuerbeeck in de laatste 5km te hard.

Intussen kwam de Ethiopiër Abera Kuma als winnaar in 2u06:47 over de eindstreep. Een tegenvaller voor de organisatie die mikte op een verbetering van parcoursrecord van 2’04″27. Het zag er echter lange tijd naar uit dat er een verbetering zat aan te komen, want op 15km liep het groepje met Kenianen en Ethiopiërs zelfs nog 20 seconden onder het wereldrecordschema. Maar het tempo ging nadien omlaag en op 30km was ook het parcoursrecord vervlogen. Het was vooral de sterke opspelende wind die het de atleten lastig maakte, en dat voelden ook de Nederlanders en onze Belgen. Abdi Nageeye kwam in 2u12:32 over de streep: voldoende voor de Nederlandse titel, maar niet voor een startbewijs voor de Olympische Spelen waar 2u11 voor nodig was. Nadien was het wachten op de Belgen. Het was Michel Butter die we het eerst voorbij zagen komen. Butter, trainingsmakker van Van Schuerbeeck en in het verleden al goed voor 2u09:58, liep na heel wat blessureleed een bevredigende 2u14:01. Even later kwam -buiten beeld weliswaar- Willem Van Schuerbeeck over de finish. Van Schuerbeeck liep niet zo verwonderlijk zijn PR van 2u13:55 niet van de tabellen, maar de VAC’er eindigde toch maar fraai 13de in 2u15:19. Ook voor ons was het even afwachten hoe en waar Soufiane Bouchikhi en Abdelhadi El Hachimi zich in de race bevonden. Wanneer de uitslagen even later binnensijpelden kregen we een antwoord, beide atleten hebben de strijd moeten staken. Soufiane kreeg last van krampen na 28km en moest na 34km uitstappen. Ook Abdelhadi El Hachimi zou ongeveer op dat ogenblik uit de wedstrijd zijn gestapt.

De volledige uitslagen van de marathon van Rotterdam vindt u hier.