Overmorgen, op zaterdag 21 februari, is de Topsporthal in Gent het decor voor de Belgische indoorkampioenschappen alle categorieën. Een aantal atleten hebben hun EK-ticket al beet, anderen willen dan weer komende zaterdag één van hun laatste kansen verzilveren. Mooie wedstrijden gegarandeerd!

Vijf Belgische atleten zijn momenteel zeker van hun deelname aan het EK indoor in Praag: Eline Berings, Anne Zagré, Pieter-Jan Hannes, Nafi Thiam en vorig weekend kwam ook Jan Van Den Broeck in dat rijtje. Voor de atleten die zich graag nog willen kwalificeren, begint de tijd te dringen. Ze hebben nog tot 1 maart om te voldoen aan één van de minima.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

De hordelopers hebben meestal een stapje voor op de rest. Met zowel de reeksen als de finales wachten hen als alles volgens plan loopt twee kansen, die ze dan ook met beide handen willen grijpen. Bij de heren beschikken we nog niet over een Belgische vertegenwoordiger in Praag. Met Damien Broothaerts en Dario De Borger aan de start, kan daar wel eens verandering in komen, al kan Quentin Ruffacq misschien wel voor de verrassing zorgen. Bij de vrouwen kijken Eline Berings en Anne Zagré elkaar recht in de ogen. Het vormpeil van beide dames stijgt elke race zienderogen, en met het BR mag wel degelijk rekening gehouden worden: 7″92, Eline Berings, EK indoor Turijn. Berings neemt opnieuw de 60m erbij, en ook daar wordt de favorietenrol naar haar toegeschoven. Op die sprintnummers is het vooral kijken naar wat enkele beloftevolle atleten uit hun benen kunnen schudden. Bij de heren is er Seppe Thys die het opneemt tegen Antoine Gillet, Will Oyowe en David Peccue op de 200m, maar ook op de 400m wordt een duel op het scherpst van de snee verwacht tussen Dylan Borlée en Stef Vanhaeren. De jongste van de vier Borlées jaagt bovendien nog altijd op de EK-limiet, en met de sterke tegenstand en de goede 300m van afgelopen weekend indachtig, zou hij de EK-selectie na het BK weleens kunnen vervoegen. Bij de dames wordt zo’n nieuwe EK-naam moeilijk, en is het vooral uitkijken naar een duel tussen Nenah De Coninck, Justien Grillet en Laetitia Libert op de 200m. Op de dubbele baanronde lijkt Cynthia Bolingo Mbongo vrij spel te hebben, al blijft atletiek een tikkeltje onvoorspelbaar, zeker die 400m.

Jan Van Den Broeck - Foto: Johnny De Ceulaerde
Jan Van Den Broeck – Foto: Johnny De Ceulaerde

In de afstandsnummers missen we Pierre-Antoine Balhan,  Pieter-Jan Hannes en Sofie Van Accom. Die eerste poogt vandaag in Stockholm zich te vervoegen bij Jan Van Den Broeck op de 800m in Praag, die laatste twee maken zaterdag in Birmingham hun opwachting. Maar desalniettemin blijven de afstandsnummers interessant met EK-ganger Jan Van Den Broeck op de 800m, Jerome Kahia op de 1500m, de opkomende Hamid El Mouaziz (buiten competitie) in de 3000m en bij de vrouwen Rani Nagels vs Sofie Lauwers op de 800m en Lore Tack aan de start van de 1500m.

Jeroen Vanmulder - Foto: Tomas Sisk
Jeroen Vanmulder – Foto: Tomas Sisk

Over naar de kampnummers, waar ook heel wat mooie duels zullen uitgevochten worden. In volgorde van de deelnemerslijst vatten we hier wederom aan met de mannen. Bram Ghuys maakt in het hoogspringen zijn rentree, en in het verspringen tekent Cedric Nolf eveneens opnieuw present. Met ook nog Mathias Broothaerts en Jeroen Vanmulder op het wedstrijdblad, liggen hier ook nog EK-kansen (zowel voor Praag als voor Tallinn, waar het EK beloften doorgaat) op tafel. In het hinkstapspringen zijn bijna traditiegetrouw opnieuw alle ogen gericht op Solomon Commmey, in het hoogspringen hoopt Arnaud Art zijn duivels te ontbinden. Art heeft zich intussen overigens reeds verzekerd van het EK beloften deze zomer. Het is ook onze aandacht ontsnapt, maar met 5m30 12 dagen geleden in Nevers voldeed hij precies aan het minimum dat op diezelfde hoogte is vastgelegd. Art verkast bijzonder weinig naar de Topsporthal, maar wil een Belgische titel natuurlijk niet aan zich laten voorbijgaan. Althans, als Ben Broeders of wie weet wel Hans Van Alphen daar geen stokje voor steekt. Op Van Alphens menu trouwens ook nog een 60m horden. Jurgen Verbrugghe is titelfavoriet in het kogelstoten, maar Philip Milanov zal de titel hem ongetwijfeld niet cadeau doen.

Jolien Boumkwo - Foto: Tomas Sisk
Jolien Boumkwo – Foto: Tomas Sisk

Bij de vrouwen is het Nafi Thiam die de aandacht opeist in het hoogspringen. Met ook het kogelstoten op haar programma wachten haar misschien wel twee nationale titels.  In het hoogspringen lijkt het voor Elodie Tshilumba, Hanne Van Hessche, Claire Orcel en Hannelore Desmet  moeilijk te worden om Thiam te kloppen, in het kogelstoten is het dan weer omgekeerd, want daar zal Thiam zich serieus moeten overtreffen om Jolien Boumkwo, die zich eerder dit seizoen al verzekerde van het EK beloften, van het goud te houden. Verder krijgen we een hoogstand polsstokduel tussen eeuwige concurrentes Fanny Smets en Chloe Henry, met in hun zog ook nog Margaux Quirin, Elien De Vocht, Hanne De Baene en Aurélie De Ryck, die ongetwijfeld graag ook het podium willen beklimmen. In die andere springnummers zijn het Marjolein Lindemans (verspringen) en Sietske Lenchant (hinkstapspringen) die de favorietenrol toegedicht krijgen.

Om 12u00 begint men eraan in de Topsporthal, met de 3000m snelwandelen voor vrouwen gevolgd door de 5000m snelwandelen voor mannen, kom dat zien!

Neemt u graag nog eens de volledige deelnemerslijst onder de loep? Dat kan hier.

Het programma voor het Belgisch kampioenschap kunt u hier bekijken.

De EK-limieten voor Praag? Die vindt u via dit artikel.