De IFAM indoor nadert met rasse schreden. Nog 2 dagen en het is zover, dan loopt de Topsporthal in Gent hopelijk tot de nok vol voor dé niet te missen afspraak dit indoorseizoen. Wij tellen met Atletieknieuws af naar deze ongetwijfeld mooie atletiekavond en laten elke dag één van de Belgische toppers die hier in actie zal komen aan het woord. Deze keer aan de beurt: geen deelnemer in 2015, maar dé man van de vorige IFAM indoor, Lander Tijtgat. De ticketvoorverkoop is helaas afgesloten, maar aan de kassa zullen er vanaf 15u wel nog tickets te koop zijn zijn!

Hoe kijk je terug op jouw knallende 3000m toen op IFAM 2013?

“Tot nu toe is dit één van mijn favoriete momenten in mijn loopcarrière. Niet zozeer qua prestatie. Want 7’56”85 is geen echte toptijd. Ik had in die periode een tijd van 7’50 kunnen benaderen. Maar wat deze ervaring zo fantastisch maakte, was het feit dat een bijna tot de nok gevulde Topsporthal mij zo vooruitschreeuwde, dat ik de fysieke inspanningen bijna niet gewaar werd. Ik was eigenlijk een beetje de ster van IFAM 2013, samen met Eline Berings. Natuurlijk was de race een beetje op mij afgestemd, maar toch ben je nooit zeker dat het je effectief ook zal lukken. De laatste 10 jaar zijn er nog niet veel atleten in geslaagd om indoor sub 8’00 te klokken. Laat staan atleten die full time werken en 3 kids thuis hebben rondhossen. Ook daaromtrent ben ik fier: het feit dat je als werkende medemens ook mooie resultaten kan boeken. Al vergt het heel wat planning en opofferingen van de mensen rondom mij.”

Kijk je uit naar deze editie en zo ja naar welke nummers? Kom je kijken?

“Ik probeer zeker te komen kijken. Mijn vrouwtje Katrien werkt daar ieder jaar, dus zal ik mijn kroost ergens moeten onderbrengen. Iemand die zich geroepen voelt? De editie 2015 zal terug een mooi plaatje worden. Belgische atleten die zich willen plaatsen voor het EK indoor in Praag, krijgen een kans op een blaadje gepresenteerd. Elke atleet kent de piste, en dat schept mogelijk het vertrouwen om er ook daadwerkelijk iets te gaan forceren. Ik bekijk zeker de prestaties van de halve fond en fond, zijnde de 800 – 1500 – 3000, omdat die mij het meeste genegen zijn. Op de 3000m is er een klein hiaat. Ik had daar ook een PJ Hannes verwacht. Maar Hannes rijdt liever 2 tanks leeg naar Mondeville dezelfde dag in plaats van op zijn trainingspiste te knallen. Ik hoop dat hij het haalt, daar in Frankrijk. Maar of hij hetzelfde voorrecht zal hebben dat elke toeschouwer hem naar de limiet schreeuwt, is maar de vraag. Neen, dan ga ik uberhaupt genieten van de 500m, het hoogspringen, de 60m horden of het kogelstoten, om geen afstandsnummers te noemen.”

Waarom moet iedereen naar Gent afzakken?

“Om iedereen vooruit te schreeuwen natuurlijk, van de 60m over de kampnummers tot de 3000m. Ik vind het jammer, maar ik heb mijn race niet laten opnemen in 2013. Ik zou mezelf graag eens terugzien, en vooral het geschreeuw van het publiek nog eens terug horen.”

Tot slot: Hoe is het met je gesteld?

“Ik heb een lange weg afgelegd. Ik heb sinds het EK 2013 geen deftige duurloop kunnen doen. Na mijn operatie in juni 2014 moest ik sowieso rusten. Door een te ruwe opbouw en door stappen over te slaan door toedoen van mijn kinesist, ben ik 2,5 maand verloren. Met een nieuwe kinesist heb ik het gevoel dat het de goede weg opgaat. Ik ben echt eindelijk bijna terug aan lopen toe. Verwacht me nog niet tijdens de zomer van 2015, maar verwacht me maar volgend crossseizoen!”

De hele wedstrijd kunnen we niet bieden, maar wel de laatste kilometer en dus de solotocht van Lander Tijtgat in 2013. Kijk en herbeleef dit kippenvelmoment !