Gisteren en vandaag stonden de provinciale kampioenschappen in het veldlopen op het programma. In elke provincie was het opnieuw uitkijken naar wie de fel begeerde provinciale schildjes zouden gaan.

Oost-Vlaanderen

AC Deinze organiseerde gisteren, op zaterdag, het PK in Oost-Vlaanderen op de Brielmeersen. Aan de start van de korte cross bij de vrouwen stond Zenobie Vangansbeke van ACME, wat haar meteen tot topfavoriete maakte. Vangansbeke soleerde makkelijk naar winst. Bij de mannen werd het spannender. Pieterjan De Bosscher van AVLO en Pieter Claus van EA maakten er een spannende tweestrijd van en het was De Bosscher die het in een prangend sprintje haalde van Claus. Bij de senioren vrouwen was het Petra De Sadeleer van EA die aan het langste eind trok. Sofie De Proft en Nina Lauwaert mochten het podium vervolledigen. Bij de mannen koos Steven De Loose van AVLO al snel het hazenpad. Zijn winst kwam nooit in bedreiging. De strijd om de overige podiumplaatsen ging met de nodige spanning gepaard. Jan Adriaensen van HAMM veroverde de tweede plek en Jonas Roels van EA mocht het brons mee naar huis nemen.

De volledige uitslag vindt u hier.

Vlaams-Brabant

Het was op een ongezien zware modder- en heuvelomloop dat ACP het PK Vlaams-Brabant mocht organiseren. Bij de dames stond er geen maat op Sigrid Vandenbempt van DCLA. Ze vertrok al vroeg en haalde het zeer ruim voor clubgenote Kim Geypen en Mesarat Haile Selassie van ATLE. Bij de heren moest de lokale topfavoriet Stijn Garain afzeggen met een blessure. Hij heeft de normale looptrainingen nog niet hervat maar is reeds overgeschakeld naar aquajoggen in de hoop klaar te geraken voor het BK in Wachtebeke. Omdat ook de jongens van DCLA niet van de partij waren door hun uitstapje naar het ECCC in Spanje lag de weg open voor heren uit de tweede lijn. In de eerste kilometers zagen we een tweestrijd tussen Timothy Convents van ROBA en Tom Vanderkelen van ACP, maar het was Convents die uiteindelijk duidelijk sterker bleek. Vanderkelen mocht zijn jongere broer, die nog maar zijn eerste lange cross liep en voor OEH uitkomt, mee op het podium nemen als derde.

De volledige uitslag nog niet beschikbaar.

Limburg

De Limburgse crossers verzamelden in Bree voor het provinciale veldloopkampioenschap. Zowel bij de senioren dames als bij de heren gingen de favorieten met de zege lopen. Bij de dames was het Manuela Soccol die afgetekend de beste van het pak was. Zij bleef met meer dan een minuut voorsprong Kim Nulens voor, Anne Schreurs vervolledigde het podium. Bij de heren waren alle ogen gericht op man in vorm Geert Maes en de DALO-atleet trok dan ook het laken naar zich toe. Tweede werd Tim Stessens, Tom Robben mocht ook op het podium plaatsnemen met een derde stek. Lotte Scheldeman kwam aan de start bij de junioren dames, en wist -zo laat de uitslag althans vermoeden- met een sterk eindschot Heleen Helsen nog voor te blijven om de provinciale titel op zak te steken.

De volledige uitslag vindt u hier.

Antwerpen

In Duffel werd er gestreden om de Antwerpse titels in het veld. Jolien Boonen was bij de senioren dames Britt Vanthillo te snel af en won met nog geen handvol seconden voorsprong. Ook Vanthillo kreeg de tweede plaats niet op een presenteerblaadje aangeboden want Lore Tack kwam enkele seconden later als derde binnen. Twee ACHL-atleten op het podium, maar geen Sofie Van Accom die zich aan het voorbereiden is op de IFAM indoor van komende zaterdag. Op de korte cross was nog een atlete die op de IFAM in actie komt, Renée Eykens, de beste. Sofie Lauwers moest vrede nemen met een tweede plek. Bij de heren mocht Pieter Heemeryck de handen opnieuw in de lucht gooien. Hij bleek met een ruime voorsprong beter dan Ruben Geys en Yirco Van Herck, die twee en drie werden. Op de korte cross mocht Sam Valgaeren het zegegebaar maken. De atleet van AC Hulshout bleef clubgenoot en broer van Pieter, Sander Heemeryck voor.

De volledige uitslagen bij de dames vindt u hier, die bij heren vindt u hier.

West Vlaanderen

Voor de derde maal werd het PK West-Vlaanderen door AV Jabbeke georganiseerd. Met zandstroken, verscheidene heuvels en goed beloopbare stroken kregen de deelnemers een zeer gevarieerd parcours voor de kiezen. De korte cross bij de vrouwen werd gewonnen door Jessie Raes van HAC. Nele Vande Kerckhove (HCO) werd 2de, Sien Demasure (FLAC) 3de. De korte cross bij de mannen werd een kolfje naar de hand van Aurèle Vandeputte (HAC). Ward D’hoore pakte het zilver. HAC pakte ook de overwinning bij de vrouwen op de lange cross. Evy Pieters haalde het voor Saskia Vens (AVR). De hegemonie HAC uitte zich ook bij de mannen. Op de lange cross won Simon Mestdagh voor Jetro Vanhecke (HCO). Naast het goud pakte HAC ook nog het brons met Dieter Brouckaert.

De uitslag van die cross vindt u hier.