Komende zondag staat in Roeselare de selectieveldloop voor het EK op het programma. Eén van de grote vraagtekens aan de start wordt Isaac Kimeli. Kimeli, vorig jaar zilver op het EK bij de junioren, presteerde indrukwekkend op de Crosscup Relays, maar verbleef sindsdien op stage in Kenia.

“We hebben een hele goede stage achter de rug en hij is zeker klaar om zondag in Roeselare zijn EK-kwalificatie af te dwingen”, zegt coach Tim Moriau over die stage in het Keniaanse hoogland. “Kwam hij vorig seizoen, toen hij nog op de middelbare school zat, gemiddeld aan 70 à 80 trainingskilometers per week, dan verteert hij nu probleemloos weken tot 100 km. Hij zit dan ook beter dan vorige winter rond deze tijd.”

Toch zal Kimeli, die vorig jaar bij de junioren enkel de Turk Ali Kaya moest voorlaten op het EK veldlopen, nog niet in topvorm zijn komend weekend. “De topconditie houden we voor het EK in Samokov”, aldus Moriau op de website van Atletiek Vlaanderen. “Daarna doet hij zeker nog de lange cross in Brussel. Verteert hij Roeselare en Brussel goed, dan werken we de hele CrossCup af. Januari en februari staan helemaal in het teken van het WK veldlopen in het Chinese Guiyang.”