De EK-selectiewedstrijd in Roeselare komt alsmaar dichterbij. Na de prachtprestatie in Mol, waar ze zowel het goud als het zilver op zak staken, is het uitkijken naar de tweelingbroers Dieter en Maarten Kersten(18). De 2 pupillen van Karel Lismont waren ook afgelopen weekend indrukwekkend. Zo pakte Maarten Kersten de korte cross voor zijn rekening in Neerpelt en haalde Dieter het zeer overtuigend in de juniorencross. Hoog tijd dus voor een gezellige babbel met de sympathieke broertjes.

Foto: Tomas Sisk
Dieter Kersten erg blij met zijn Belgische veldlooptitel in Wachtebeke.  – Foto: Tomas Sisk

Het is zondagavond en de tweeling komt net thuis van de veldloop in Neerpelt. Na nog rap een taak voor school te maken zetten ze zich klaar achter de computer om naar hartenlust de vragen te beantwoorden. Het gesprek leidt al rap naar de vorm van het moment en Roeselare in het bijzonder. Maarten: “Mijn vorm zit goed. Voor zover het te combineren valt met de studies. Een diploma behalen blijft dé prioriteit. Datzelfde geldt voor Dieter.”

Het EK-cross in Samokov ligt een beetje in dezelfde lijn voor de junioren van ADD. “We hebben geen last van stress. Indien ik de kwalificatie niet zou halen zou ik het geen ramp vinden. School blijft het belangrijkste en zelfs met een kwalificatie wordt er eerst overleg gepleegd met onze trainer”, aldus Dieter Kersten. “De examens staan voor de deur rond dat tijdstip en wanneer ik niet voor de overwinning kan lopen vind ik niet dat ik er moet bijzijn”, zo pikt Maarten in. “Als je met ambitie naar het EK wilt gaan verlies je een paar trainingsdagen. Dat zijn dagen die broodnodig zijn om het Simon Debognies (OEH) moeilijk te maken op het BK veldlopen.”

De gelijkenissen met de Borlées zijn zeer treffend. Maarten: “Ik zou het gat nooit dichten met Dieter als ik daar de benen voor heb. In de sprint hoef ik van niemand bang te zijn en anders bestaat er het risico dat ik iemand meeneem. We zijn beiden tevreden wanneer 1 van ons 2 wint, met minder niet.” “Al denk ik niet dat ze mij nog terugzien als ik 50m voorop ben”, zo zegt Dieter.

Al heeft diezelfde Dieter het soms hard te verduren op training. Maarten: “Onze trainer en ik plagen Dieter altijd, om hem scherp en gefocust te houden.” Maar daar trekt Dieter zich niks van aan: “Ze plagen mij inderdaad vaak. Ach, ik ben een man van weinig woorden en veel daden, zeg ik dan.”De gelijkenissen tussen de broers vormt voor menig journalist soms wel een probleem. Maarten: “Het gebeurt wel eens dat ze ons door elkaar halen. Op school is dat nog erger. Geen enkele leerkracht weet wie we zijn. Onze trainer daarentegen kan ons wel perfect uit elkaar houden. Waarschijnlijk zit onze loopstijl daar voor iets tussen.”

De echte doelen voor deze tweeling liggen dus in Wachtebeke, meer bepaald het BK veldlopen. Al blijft de winter ook voor hun een voorbereiding op de zomer. Op de piste willen ze namelijk schitteren op de lange afstand. Wie de broertjes deze winter nog aan het werk wil zien komt best naar een van de Lotto Crosscups kijken. Daarin zullen ze blijven lopen tot en met de laatste manche.