Gisteren zijn in Athene Dennis Kimetto en Florence Kiplagat door de Association of International Marathon and Distance Races (AIMS) verkozen tot de beste marathonlopers van 2014. Maar liefst 370 vertegenwoordigers van wegwedstrijden brachten hum stem uit.

Dennis Kimetto - Foto: Eastfrisian
Dennis Kimetto – Foto: Eastfrisian

De Keniaanse atleten hebben er beiden een boerenjaar opzitten. De 30-jarige Kimetto scherpte in september natuurlijk het mondiaal record op de marathon aan met 2:02:57, een verbetering van het vorige record met niet minder dan 26 seconden. Ook Kiplagat scoorde het tot in de geschiedenisboeken. De 27-jarige atlete zette in februari te Barcelona een tijd van 1:05:12 neer op de halve marathon, een verbetering van het oude wereldrecord met maar liefst 38 seconden! Beide atleten waren vanzelfsprekend heel blij met hun titel. “Het is heel speciaal om dit winnen na een prachtig jaar”, reageerde Kimetto. “Ik voel me echt vereerd!”Ook Kiplagat straalde met de award. “Het is een hele eer om te weten dat mijn prestaties nu ook tot een klein deel van de marathongeschiedenis behoren.”