Naar aanleiding van de eerste (individuele) manche van de Lotto CrossCup 2014-15 in Mol van aanstaande zondag zorgt Atletieknieuws – in samenwerking met MegaSpike – de komende dagen nog voor enkele voorbeschouwingen van een aantal (sub)topatleten uit de Belgische veldloopwereld die nog niet aan bod kwamen in onze rubriek “WinterKriebels”. Lander Tijtgat (VAC) – 8e op het EK Indoor 3000m 2013 in Göteborg – kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
* Deze winter kom ik niet aan de bak. Ik ga het hierbij laten en mij concentreren op vraag 2.

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
* Moeilijke vraag. Makkelijk antwoord. Zie Vraag 1.

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
* Terug zo snel mogelijk A-atleet worden, zodat ik wellicht 1 jaar later terug gedegradeerd kan worden tot F-atleet, zonder enig(e) overleg/uitleg door mijn atletiekbond. In 2011 liep ik namelijk 3’37″21, oftewel 0,01 seconde verwijderd om A3-atleet te kunnen worden. Ook dan heb ik nooit uitleg gekregen waarom ze besloten om mij niet te delibereren. Resultaat: een seizoen F-atleet en daarna elite-atleet af. Topsport is hard, maar wanneer de communicatie uitblijft, komt dit dubbel zo hard aan. Non-professionalisme ten top. Om mij met een boutade uit te drukken: anno 2014 zakt mijn broek (steeds opnieuw een stukje verder) af!

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
* Ik verwacht dat ze toch een tandje bijsteken dit winterseizoen, want in 2015 is het gedaan met lachen. Ondergetekende komt dan terug prof en niet-prof, jong en oud het leven zuur maken.

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
* Simon Debognies bij de mannen. Mariska Parewyck & Pieter Claus bij de vrouwen. Ik verwacht toch het één & ander van mijn vernoemde revelaties: respectievelijk top5 EK Cross Jun (2014), deelname EK Cross (2015) en deelname EK U23 1500m (2015).

Voor welke MegaSpike-atleten heeft u gekozen en waarom?
* Mannen: Pieter-Jan Hannes (OLSE – 23m), Isaac Kimeli (OEH – 20m), Simon Debognies (OEH – 12m), Pieter Claus (EA – 5m) & Bert Van Der Hoeven (EA – 4m)

* Vrouwen: Almensh Belete (VAC – 25m), Mariska Parewijck (EA – 3m), Elke Steffens (DCLA – 3m), Petra Bruggeman (RIEM – 1m) & Patricia Delvael (AVR – 1m)
> Totale waarde team “Johny Wolach” van Lander: 97 miljoen;

Wat verwacht u van uw ingeschreven MegaSpike-ploeg?
* Eigenlijk heeft mijn 2-jarige zoon mij deze namen doorgeven. Mijn kennis van afstandslopen is niet meer wat het geweest is.

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-prono kan u terugvinden op www.megaspike.be.

banner MegaSpikewinterkriebels