Met de CrossCup-Relays van zondag 26 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2014-15 zienderogen en om u alvast wat warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Hanna Vandenbussche (MACW) is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels”. De nummer 5 van het BK Veldlopen 2014 (Lange Cross Vrouwen), kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Hanna Vandenbussche (Foto: Tomas Sisk)
Hanna Vandenbussche (Foto: Tomas Sisk)

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
* Qua basis (aantal kilometers) is mijn voorbereiding redelijk goed. Wel moet mijn snelheid en weerstand nog serieus getraind worden. Ik koos het afgelopen jaar om echt de wedstrijden te lopen die ik wou doen. Vandaar dat ik de piste even achterwege liet om mij op de marathon te focussen, een afstand waarop ik me de komende jaren steeds meer wil toeleggen. Na mijn marathondebuut te Annecy eind april, liep ik ook enkele kortere stratenlopen in Nederland en België. Eind juli startte ik met mijn voorbereiding voor een marathon in eigen streek, de ‘In Flanders Fields’ marathon, wat ook een prachtige ervaring bleek.

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
* Indien ik niet verhinderd word door blessures, loop ik alle wedstrijden van de Crosscup. Daarnaast neem ik misschien nog af en toe deel aan een stratenloop. De halve marathon in Egmond is bijvoorbeeld een wedstrijd die al lang op mijn verlanglijstje staat.

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
* Ik hoop de top10 in het CrossCup-klassement te halen.

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
In de eerste plaats hoop ik dat we met een mooi en groot deelnemersveld aan de start zullen staan. Er zijn een aantal vrouwen die ervoor terugschrikken om aan ‘grotere’ crossen en wegwedstrijden deel te nemen, vanwege de angst om niet vooraan te kunnen eindigen. Dit is naar mijn mening een erg verkeerde attitude..
Daarnaast dreigen sommige tegenstanders te vergeten dat loopwedstrijden er niet alleen zijn om zichzelf, maar ook om elkaar te verbeteren. Wie er krampachtig naar streeft om steeds te winnen in de afwezigheid van de ander, is volgens mij heel slecht bezig. Dergelijke mentaliteit waarbij men zijn of haar deelname laat afhangen van de tegenstanders, getuigt van een grondig gebrek aan inzicht in de echte waarde van het competitielopen.
In theorie (en dit leerde ik van een erg goede vriendin en trainingspartner) mag je je nooit meten aan de ander, maar moet je vooral leren om je eigen prestatie naar waarde kunnen schatten.

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
* Julie Van De Velde, een atlete die vorig jaar aan een erg sterk veldloopseizoen is begonnen en die zich ook deze zomer een aantal keer heeft laten zien op de piste. Wat ik aan haar zo apprecieer, is haar bescheiden en nuchtere houding ten opzichte van haar sport. Daar kunnen andere atletes zeker iets van leren.

Voor welke MegaSpike-atleten heeft u gekozen en waarom?
* Veerle Dejaegheere (AVR – 24m): ongetwijfeld de sterkste atlete
* Nathalie Ameloot (RCG – 11m): een erg regelmatige atlete en één van onze sterkste veldloopsters
* Evy Pieters(HAC – 7m): sinds kort een trainingsmaatje, heeft heel wat in haar mars
* Julie Vandevelde (FLAC – 9m): iemand van wie ik zeker geloof dat ze nog veel kan laten zien
* Saskia Vens (AVR – 4m): maakt sinds vorige zomer een sterke progressie
* Jesse Stroobants (DCLA – 13m): in superconditie momenteel
* Dries Basemans (DCLA – 12m): zal ongetwijfeld knallen deze winter
* Lucas Van Assche (DCLA – 10m): één van de meest gedisciplineerde atleten
* Michel Basemans (DCLA – 6m): Niet alleen een erg sympathieke en goedlachse, maar ook zeer getalenteerde loper
* Jan Petralia (AVMO – 4m): na een heel sterk duatlonseizoen, ben ik er zeker van dat hij ook bij de crossen heel wat kan laten zien
> Totale waarde “Topteam Hanna”: 100 miljoen;

Wat verwacht u van uw ingeschreven MegaSpike-ploeg?
* Dat ze vooraan mag eindigen.

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-prono kan u terugvinden op www.megaspike.be.