Voor Sofie Van Accom was 2014 tot nog toe een echt boerenjaar. De 25-jarige atlete bevestigde deze zomer door al haar persoonlijke records te doen sneuvelen. Daarenboven verlengde ze haar Belgische titel op de 1500m. Ook kon Van Accom internationale ervaring opdoen op de Europabeker, de Record Bank Flanders indoor en ook op enkele sterk bezette Flanders Cups. Sofie kijkt met ons eens terug én vooruit.

Wat een jaar Sofie, had je hierop gehoopt voor de aanvang van het seizoen? Was er één wedstrijd waar je dacht van: “Hier had ik beter gekund”?

“Dit seizoen was echt fantastisch! Na al een geweldige winter ,waar ik indoor mijn Belgische titel verlengde en in het veld voor de eerste maal de titel op de korte cross mee naar huis nam, zei ik dat ik deze zomer vooral wou bevestigen. Ik wou bewijzen dat mijn 4’14 van vorige zomer geen eenmalige uitschieter was.”

“Al snel, nadat ik mijn pr op 800m naar 2’05″52 had gebracht, wisten mijn trainer en ik dat de conditie goed zat en dat er een verbetering van mijn pr op de 1500m er zeker in zat. Alleen hebben we hier door trage wedstrijden, slechte weersomstandigheden en valpartijen, even op moeten wachten. Zo verbrak ik mijn persoonlijk record op de Nacht van de Atletiek naar 4’11″90. 2 weken later kon ik mijn besttijd weer wat scherper stellen op de Memorial Rasschaert te Ninove naar 4’10″45. Op voorhand had ik wel gehoopt om zo dicht mogelijk bij deze 4’10” te geraken, maar dat het al dit seizoen zou lukken, was toch wel een verrassing.”

Soffie Van Accom (centraal) Foto: Tomas Sisk
Soffie Van Accom (centraal) – Foto: Tomas Sisk

“Ik ben dus enorm tevreden over mijn seizoen: ik verlengde al mijn titels en daarbij kwam er nog een Belgische titel korte cross bij. Ik verbrak al mijn pr’s op de 800m, 1000m 1500m en de mijl. Daarbovenop heb ik ook nog wat meer internationale ervaring kunnen opdoen. Zo mocht ik starten op de Record Bank Flanders indoor, ook mocht ik voor de eerste maal mee voor de Europabeker en ik mocht ook starten in het hoofdprogramma van de Nacht van de Atletiek. Het niveau van de verschillende Flanders Cup wedstrijden was weer enorm sterk zodat wij, als Belgische atleten, ons daaraan konden optrekken.”

“Als er dan toch iets is waar ik niet zo tevreden over ben, is het de 3000m die ik op de Record Bank Flanders Indoor liep. Het was een geweldige kans dat ik kreeg van de organisatie om daar te starten. Op training verliep alles super en ik wou dus mezelf bewijzen voor eigen publiek. Helaas draaide dit anders uit en verliet ik na 2200m de wedstrijd. Toen was ik wel even teleurgesteld, maar door de vele positieve reacties kon ik mij hier snel over zetten.”

Hoe ziet je planning eruit voor het komende seizoen?

“De vorige jaren combineerde ik steeds de regionale crossen met indoor, maar deze winter gaan we het anders aanpakken. De zomer blijft het belangrijkste voor mij, maar dit jaar zal ik ook voor de eerste keer deelnemen aan de volledige CrossCup. Ik denk dat ik hierdoor nog een betere basis kan leggen voor de zomer.”

“Ook is er dit jaar een EK indoor. De limiet bedraagt 4’12″62 en misschien gaan we toch eens een poging doen. Alleen zijn de goede indoorwedstrijden beperkt en is het vaak moeilijk om er een startplaats te krijgen. Als het niet moest lukken is dit natuurlijk geen ramp. De zomer blijft het allerbelangrijkste. Het zou alleen heel leerrijk zijn en ik zou er ervaring kunnen opdoen die ik zeker en vast ook in de zomer kan gebruiken.”

“Voor concrete doelen voor het zomerseizoen is het nog wat vroeg, maar de focus blijft sowieso op de 1500m liggen. Hopelijk kunnen we de persoonlijke records terug wat aanscherpen.”

Sofie Van Accom - Foto: Tomas Sisk
Sofie Van Accom – Foto: Tomas Sisk

Heb je na zo’n schitterend seizoen ook de nodige rust ingebouwd? Zo ja, is deze al achter de rug?

“Na de Meeting voor Mon in Kessel-Lo gaf het lichaam duidelijke signalen dat het een lang en vermoeiend seizoen was geweest. Het was tijd voor de voorziende rust: 3 weken volledige rust, zodat het lichaam alle tijd had om te herstellen. Zo 3 weken zonder enige vorm van sport was toch wel wat wennen, maar uiteindelijk deed het echt wel deugd!”

“Ik keek er toch enorm hard naar uit om na deze 3 weken terug mijn loopschoenen aan te trekken, maar wegens een blessure die ik tijdens de zomer had opgelopen, besliste de dokter om nog 3 weken alternatief te trainen vooraleer ik terug mocht lopen. Momenteel ben ik nu een kleine 2 weken terug aan het lopen. Dit was toch wel wat wennen in het begin, maar stilletjes aan begint het terug vlot te gaan!”