Over het Europees kampioenschap cross in het Bulgaarse Samokov hoorde u misschien net als wij al vanalles. Er zou daar bijvoorbeeld altijd sneeuw liggen. De omloop lag dan weer eens op 1.400 meter hoogte, dan weer op 2.000 en zelfs 2.400 meter. Jos Van Roy was de voorbije dagen ter plaatse en bracht ons telefonisch verslag uit.

Interessant om mee te beginnen is dat het EK gelopen wordt in de deelgemeente Borovets, die enkele kilometers van Samokov verwijderd ligt en ook hoger gelegen is. Als u dus in aanloop naar het kampioenschap de weersvoorspelling op internet wil raadplegen, zoekt u best op Borovets. Die deelgemeente is in Bulgarije erg bekend, zo zegt Van Roy. “Samokov is een zéér populair skioord. Er zal midden december dus veel volk zijn, maar de vraag is natuurlijk of die effectief naar het EK zullen komen kijken. Het skiseizoen opent er alleszins in november dus op dat moment zal er al een zekere wintersportdrukte heersen.” Van Roy informeerde zich er ook over het weer. “Op dit moment lag er op die hoogte zeker geen sneeuw. Het skigebied gaat tot 3.000 meter hoogte dus er hoeft op de hoogte van het veldoopparcours ook geen sneeuw te liggen om in Borovets toch aan wintersport te doen. Midden december kan het weer er alle kanten op, van hevige sneeuwval tot een mooi herfstweer.”

De omloop voor het EK is gelegen op precies 1.350 meter, iets minder dan wat eerder gesuggereerd werd dus. Hoewel het net voor het bezoek van de CrossCupvoorzitter regende was de omloop niet al te drassig. “Op de helft van het parcours is er gras, op de andere helft niet. In die tweede helft waren er slechts enkele zeer modderige stroken.” Er is een ronde van 500 en één van 1.500 meter voorzien. “Er zijn slechts enkele bochten. Het parcours is wel zéér zéér heuvelachtig. Het hotel is trouwens op loopafstand van de omloop, de luchthaven is dan weer op 70 kilometer.”