In tegenstelling tot vorig jaar zien we zondag bij de senioren geen Belgische mannenploeg aan de startlijn op het EK veldlopen. Het wordt de taak van Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi om met hun tweeën de Belgische eer hoog te houden. Bij de vrouwen werd, net als vorig jaar, slechts één Belgische geselecteerd, doch zeker niet de minste. Louise Carton mag na haar gouden medaille van vorig jaar bij de beloften tonen wat ze waard is bij de groten.

Haar straffe prestatie van vorig jaar evenaren, wordt een wel erg moeilijke opgave voor Louise Carton. Ze komt immers als laatstejaars belofte uit bij de senioren, waardoor ze één van de jongsten van het pak is. Een top-15 notering zou dus al een mooie prestatie zijn voor de Oostendse, maar na haar sterke wedstrijd in Roeselare mogen we misschien wel hopen op een plaats bij de beste tien.

De meeste tegenstand zal ongetwijfeld komen van onder meer de Turkse Yasemin Can, die overigens deze zondag (amper) 20 jaar wordt. Ondanks haar erg jonge leeftijd wordt zij wel gezien als één van dé topfavorieten. Verder wordt het oppassen voor, eveneens een Turkse, Özlem Kaya, de Ierse Fionnula McCormack en de Noorse Karoline Grovdal. Kan Carton haar mannetje staan tegen deze kleppers? U kan het zondag volgen vanaf 12u30, want dan beginnen de vrouwen aan hun 8.150m.

Strijd om de titel van eerste Belg

Soufiane Bouchikhi Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen wordt alle hoop gevestigd op Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi. De twee atleten van CABW moesten in Roeselare nog hun meerdere erkennen in Isaac Kimeli, maar moesten niet zo heel veel prijs geven op de ORT-atleet. Daarom lijkt een plaats in de top 5 voor beiden niet onlogisch. De strijd om de titel van eerste Belg kan nog spannend worden. Bouchikhi eindigde in Mol voor D’hoedt, in Roeselare waren de rollen omgekeerd.

Daarnaast zullen de ogen voornamelijk gericht zijn op enkele Turken. Polat Kemboi Arikan is de grootste kanshebber om de Europese titel in de wacht te slepen. Maar ook de Fransman Florian Carvalho en de Britten Andrew Butchart en Callum Hawkins mogen niet uit het oog verloren worden. Deze wedstrijd over 10.150m is zondag te volgen vanaf 13u10.