Donkere wolken pakken zich samen boven het veldloopseizoen, aangezien de organisatie van het EK cross in Dublin heeft meegedeeld dat er geen EK volgt in de Ierse hoofdstad. De blijvende verspreiding van het coronavirus zorgt ervoor dat de Ieren hun EK niet zoals voorzien kunnen organiseren. Het gebrek aan ticketverkoop doet hen daarnaast de das om, een gelijkaardig scenario dus als met het EK in Parijs. 

In een ideale wereld stonden de Ieren te popelen om op 13 december de hoogmis van het Europese veldloopseizoen te organiseren. Van die ideale wereld is helaas geen sprake door de blijvende problematiek die het coronavirus met zich meebrengt. Het nieuws rond een mogelijke annulatie circuleerde al enkele weken in de wandelgangen en werd vandaag bevestigd door het Ierse organisatiecomité. De Sport Ireland campus in Abbotstown, op een boogscheut van de hoofdstad Dublin zal daardoor op 13 december akelig leeg ogen. Een groot contrast met de meer dan 600 atleten uit 40 landen die verwacht werden.

Tijdens een conference call heeft het lokale organisatiecomité aan European Athletics meegedeeld dat het onmogelijk is in de huidige tijden om een veilig kampioenschap op poten te zetten. Het EK veldlopen van 2021 staat gepland in het Italiaanse Turijn, de vraag is echter of die locatie een jaar later dienst doet als gaststad, of Dublin bijvoorbeeld in 2022 terugkeert. “We gingen de laatste fase in van ons project en zijn volop voorbereid op een kampioenschap, maar we zijn absoluut op de hoogte van de huidige situatie wereldwijd. Er waren bepaalde vooruitzichten, maar indien er ook nog maar sprake was van extreme coronamaatregelen, dan zou het EK onmogelijk zijn qua organisatie”, aldus aldus Liam Hennessy, de voormalige grote baas bij Athletics Ireland én lid van de werkgroep rond het coronavirus bij European Athletics. Het EK veldlopen was tot voor kort één van de weinige grote atletiekevenementen van het najaar waarbij er nog geen sprake was van uitstel of een annulatie. Gisteren werd bijvoorbeeld nog de marathon van Valencia voor het grote publiek geannuleerd.

Het wegvallen van het EK in eigen land is een domper voor de huidige Ierse lichting in het (middellange) afstandslopen. Vorig jaar was het land namelijk goed voor maar liefst vier medailles tijdens het EK in Lissabon. Voor vele Belgen betekende het EK veldlopen dat er mogelijk toch nog een groot kampioenschap zou plaatsvinden in het geplaagde 2020. Die ambitie smelt nu als sneeuw voor de zon.