Hoogspringer Mutasz Essa Barshim stal de show op de Memorial Van Damme. Met 2m43 werd hij de tweede performer aller tijden en drie wereldrecordpogingen gingen maar net mis. Ook een kleine maand later is Barshim nog in goede doen. De Qatarees schreef, zij het zonder nieuwe recordpogingen en verder veel glans, de Asia Games op zijn naam.

In het Koreaanse Inchon, op de derde dag van de Asia Games, won Barshim zonder verrassing de hoogspringcompetitie. Het was al zijn vijftiende competitie van het jaar en dat de vermoeidheid er stilaan begon in te kruipen bij de rijzige Qatarees bleek ook. 2m35 was goed voor een overtuigende, maar op zich bescheiden winst. Toch was het meteen goed voor een nieuw competitierecord, dat inmiddels 32 jaar oud was. De Chinees Zhang Guowei werd tweede met 2m33. Barshim’s jongere broer, Muamer, werd derde in een nieuw persoonlijke beste van 2m25. Met deze laatste competitie sloot Barshim allicht een druk seizoen af.

Er was nog meer Qatarees succes in Inchon. Mohamed Al-Garni won, na de 5000m op zaterdag, ook de 1500m. Hij klopte daarvoor de Bahrein Rachid Ramzi.