Mutaz Essa Barshim heeft zijn eigen Aziatisch indoorrecord scherper gesteld. De rijzige Qatarees wipte woensdag in het Slovaakse Banska Bystrica over 2m40.

Naast een verbetering van zijn eigen record met 2 centimeter betekende de 2m40 ook een beste wereldjaarprestatie en een meetingrecord. Barshim voegt zich eveneens bij het selectie groepje van acht hoogspringer, die indoor al over 2m40 kwamen. Het was pas het eerste optreden van Barshim dit indoorseizoen. De Rus Ivan Ukhov, die met 2m38 houder was van het vorige meetingrecord in Banska Bystrica, werd derde met 2m31. De Oekraïener Andriy Protsenko werd tweede met 2m33.

“Om eerlijk te zijn, was ik van plan dit winterseizoen nog niet in competitie aan te treden”, gaf de Qatarees toe na zijn overwinning. “Maar algauw begon ik mij te vervelen, dus komen er nu nog drie indoorwedstrijden aan.” Barshim treedt nog aan in Tsjechië, Ierland en Zweden. Hij was al outdoor Aziatisch recordhouder met 2m43, een beste wereldjaarprestatie in 2014. Die prestatie noteerde Barshim op de laatste Memorial Van Damme.