De Belgische records bij de cadetten zullen er na dit zomerseizoen grondig anders uitzien. Reeds 5 individuele atleten en één ploeg wisten de voormalige records een tikkeltje scherper te stellen.

Ter vergelijking: bij de scholieren wist één atleet al een BR te verbeteren dit outdoorseizoen. Ilya Defrère, inmiddels geen onbekende meer in atletiekmiddens, bracht het nationaal record kogelstoten al vijf maal hogerop. Bij aanvang van seizoen stond het nog op 17m71, neergezet door Jurgen Verbrugghe in het jaar 2000. Op dit moment moet men al verder dan 19m24 werpen om Ilya zijn record bij te stellen.

Justine Tinck - Foto: Tomas Sisk
Justine Tinck – Foto: Tomas Sisk

Bij de cadetten mag men ook spreken van aanzienlijke recordverbeteringen. Justine Tinck slaagde daar onder meer in. De AVLO-atlete deed begin augustus met 4’54″41 op de Mijl beter dan Zenobie Vangansbeke, die in 2007 4’56″01 klokte. Afgelopen week wist ze zich nogmaals in de tabellen te lopen. Op de 2000m klaarde ze 6’14″87, een ferme hap van het oude record van Liesbeth Pollentier, die in 2005 na 6’27″08 finishte. Op de Mijl bij de cadetten jongens ging Thomas Engels aan de haal met een nieuw BR. Hij wist begin augustus de finish te overschrijden in een tijd van 4’27″60, zo’n anderhalve seconde beter dan Nils Wyns in 2005 (4’29″17). Op de 1500m steeple beet cadet Tim Van De Velde op het Vlaams kampioenschap een grondig stuk van het oude record af. De eerstejaars van Duffel soleerde richting 4’21″20, een stuk sneller dan Frederik De Vuyst. Laatstgenoemde wist in 2000 een chrono van 4’25″5h op te tekenen. In het speerwerpen mocht vorige week cadet Niel Mory met een nieuw nationaal record pronken. Zijn werptuig eindigde 68m10 ver, zo’n 9 centimeter verder dan Arne Broeders in 2008. Last but not least: het BR 4x100m, ook bij de cadetten jongens. Bij de Waalse estafettekampioenschappen vorig weekend slaagde een viertal van Excelsior (Eniola Taiwo, Peredjo Okeowo, Rene Nkiere, Amine Kasmi)  er in om met 44″36 zowel het record voor clubs (was van SMAC – 44″90) als het algemene record (provincie Antwerpen – 44″51) scherper te stellen.

Het seizoen is overigens nog niet afgelopen. Vooral het BR estafette staat nog op losse schroeven met het BK van volgend weekend in het vooruitzicht.