Oscar Pistorius is vandaag vrijgesproken van moord met voorbedachten rade. De Zuid-Afrikaanse atleet wordt ervan beschuldigd vorig jaar op Valentijnsnacht zijn vriendin Reeva Steenkamp om het leven gebracht te hebben. Vandaag werd het eerste deel van het vonnis voorgelezen in zijn thuisstad Pretoria.

Foto: David Jones
Foto: David Jones

Het was rechter Thokozile Masipa die sinds deze ochtend 9u30 haar vonnis voorlas. Een eerste conclusie van de rechtbank was dat ‘Blade Runner’ niet schuldig was aan moord met voorbedachten rade. Daarvoor ontbraken volgens rechts Masipa teveel bewijzen. Bovendien kon de dubbel geamputeerde atleet niet voorzien dat hij de persoon zeker zou vermoorden.

Eventueel kan Pistorius, net als op vorige gelegenheden zichtbaar geëmotioneerd, nog veroordeeld worden voor doodslag. In dat geval wordt bekeken in welke mate Pistorius handelde zoals normale mensen dat zouden doen. Wat in zijn nadeel speelt, is dat hij eerder werd omgeschreven als een “zwakke en ontvluchtende getuige”.

Het eerste deel van het voorlezen van het vonnis eindigde met een ware cliffhanger. De rechter noemde Pistorius “nalatig” en beschreef zijn daden die nacht als “haastig en buiten proportie”, waarmee ze mogelijks alludeert op een beschuldiging van doodslag. Morgen wordt het vervolg voorgelezen.

Het is nog wachten op het vervolg van het vonnis voor de definitieve straf. Pistorius riskeerde 25 jaar gevangenisstraf voor maar. Op doodslag staat een maximumstraf van 15 jaar. In geval van wettige zelfverdediging zou Pistorius zelfs vrijgesproken kunnen worden.

Hoe lang het voorlezen van het vervolg van het vonnis nog duurt is niet bekend. Het kan uren tot dagen duren.

Wat ging eraan vooraf?

In de nacht van 14 februari 2013, Valentijnsnacht, schoot Oscar Pistorius, Paralympisch atleet, zijn vriendin, het topmodel Reeva Steenkamp, neer. Zelf beweerde Pistorius altijd dat hij dacht dat er een inbreker in huis was. Nadat hij gestommel hoorde in de badkamer vuurde hij verschillende schoten af door de badkamerdeur. Volgens de openbare aanklager wist Pistorius maar al te goed dat zijn 29-jarige vriendin in de badkamer was. Ze zouden overigens vlammende ruzie gemaakt hebben vlak voor het gebeuren.