De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius (29) mag dan toch zijn straf thuis uitzitten. Vorige week oordeelde de rechtbank nog dat de Blade Runner in psychotherapie moet wegens een ernstige angststoornis. Die stoornis zou ook een rol hebben gespeeld omtrent de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Een jaar na de veroordeling tot vijf jaar gevangenis mag hij nu dinsdag naar huis, om daar de rest van zijn straf uit te zitten.

Dit zou hij te danken hebben aan het vertonen van een goed gedrag in de gevangenis. In het Zuid-Afrikaanse recht staart er immers dat een gevangene bij goed gedrag zijn celstraf thuis mag uitzitten als hij al een vijfde van zijn straf heeft voltooid. Begin juni kreeg de 400m-loper al een positief advies om zijn straf vol te maken onder de vorm van huisarrest, maar toen was het nog te vroeg.

Oscar Pistorius werd vorig jaar schuldig bevonden aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Zij stierf aan schotwonden in de badkamer. Pistorius had deze kogels afgevuurd omdat hij dacht dat er een inbreker in huis rondliep.