Oscar Pistorius (28) mag mogelijk al in augustus de gevangenis verlaten en de rest van zijn straf thuis uitzitten. De Australische 400m-loper, schuldig bevonden aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp, zal dan een zesde van zijn straf uitgezeten hebben.

Pistorius, Blade Runner voor de vrienden, werd in oktober 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Dat hij nu een positief advies krijgt om zijn straf vol te maken onder de vorm van huisarrest, heeft hij te danken aan zijn voorbeeldige gedrag in de gevangenis van Pretoria. De beslissing moet wel nog goedgekeurd worden.

Met een besttijd van 45’07 op de 400m was de Australiër met de opvallende beenprothesen een geducht tegenstander voor de Belgische Borlée-broertjes. De veroordeling en bijhorende gevangenisstraf hypothekeerden uiteraard zijn loopcarrière.