In ’10 vragen aan 10 beloftevolle tieners’ gaan wij op zoek naar 10 beloftevolle Belgische scholieren om 10 (interessante) vragen te stellen. Na Lotte Scheldeman, Hanne Maudens, Chloë Beaucarne en Vincent Ducène is het nu de beurt aan Ilke Lagrou. De 16-jarige atlete van Houtland Atletiekclub verbeterde dit jaar het West-Vlaamse record hamerslingeren naar 55m69. Ze voert hiermee ook de nationale scholierenranglijst aan. Op het Vlaams kampioenschap moest ze de duimen leggen voor tweedejaars Joyce Vanden Eynde. Binnen exact één maand vindt het Belgisch kampioenschap hamerslingeren plaats, daar wil ze haar plaats op de ranglijst in de verf zetten met die Belgische titel. Wij maakten kennis met dit werptalent.

1) Hoe lang ben je al bezig met atletiek?

“Ik ben begonnen met atletiek op mijn vijf jaar. Eerst twee jaartjes kleuteratletiek en dan vanaf mijn zevende benjamin geworden.”

2) Op welke manier ben je met atletiek in contact gekomen?

“Het is raar om te zeggen, maar mijn familie en ik weten het zelf niet hoe ik in contact gekomen ben met atletiek. Waarschijnlijk toevallig. Op deze vraag kan ik dus moeilijk antwoorden.”

3) Hoeveel keer per week train je?

Ik train zes keer per week (1u30-2u), waaronder twee keer specifiek op hamerslingeren.

4) Combineer je atletiek nog met andere hobby’s?

Tot dit schooljaar toe speelde ik nog een uurtje dwarsfluit in de week. Ik stop hier niet mee omdat ik het niet meer leuk vind, maar zodat ik mij volledig kan toeleggen op mijn schoolwerk en de atletiek. Ik heb vroeger (toen ik 12-13 jaar was) nog twee jaartjes turnen gedaan, maar ik ben daar jammer genoeg mee gestopt. Het viel niet meer te combineren met de atletiek. Ik denk er vaak nog aan terug en mis het ook heel erg. Als ik klein was droomde ik er altijd van om turnster te worden. “

Foto: Jurgen Beernaert
Foto: Jurgen Beernaert

5) Hoe combineer je atletiek met school? Als je de kans krijgt overweeg je dan een topsportschoolopleiding te volgen of een topsportstatuut te verkrijgen?

“Tot mijn vierde middelbaar heb ik Latijn-Wiskunde nog kunnen combineren met atletiek. Na dit jaar besefte ik dat die richting niet echt bij me paste en daarom heb ik ervoor gekozen om Sportwetenschappen te volgen. Een hele nieuwe start in een andere school, maar ik kijk er alvast naar uit en hopelijk is deze richting meer mijn ding. Atletiek en school combineren is en blijft moeilijk, maar moeilijk gaat ook. Een topsportschoolopleiding is wel eens ter sprake gekomen, maar dat hoeft zeker niet voor mij. Ik zou me geen trainingen kunnen voorstellen zonder de Houtlandtrainers.  Ik voel me thuis bij Houtland Atletiekclub en dat zal altijd zo blijven. Zonder topsportstatuut is het mij tot nog toe altijd gelukt, maar indien het in de toekomst niet meer zou lukken, zouden we wel overwegen om het aan te vragen.”

6) Hoe zit het vervolg van je seizoen er nog uit?

“Mijn laatste wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap heb ik vorige week in Stekene afgewerkt. Met nog één trainingsmaand in het verschiet ligt de focus helemaal op het Belgisch kampioenschap om daar te kunnen schitteren. “

7) Ben je tevreden met het afgelopen atletiekseizoen? Wat was goed? Wat was minder goed?

“Tot nu toe ben ik zeker tevreden van mijn seizoen. Mijn trainer van hamer en ik wilden op het einde van het seizoen de 55m halen. Dit lukte met grote verwondering al bij mijn derde wedstrijd dit seizoen. Met 55m69 op het provinciaal kampioenschap (op eigen terrein) mag ik heel tevreden zijn. Mijn Vlaams kampioenschap was heel wat minder. Een grote teleurstelling met 49m87 en een tweede plaats. De afgelopen maanden zaten de trainingen van hamer niet al te goed, maar blijven trainen is de boodschap. Dan valt alles wel in de plooi voor het Belgisch kampioenschap. Tussendoor verbeterde ik mijn persoonlijke records in het hoogspringen, kogelstoten, en op horden. Ten slotte mag ik ook heel tevreden zijn met een negende plaats op het KVV meerkamp. Dit was zonder specifieke voorbereiding, maar ik heb genoten van (waarschijnlijk) mijn laatste meerkamp. De meerkamp en het hamerslingeren zijn moeilijk te combineren. Zeker als je in allebei de takken goed wil zijn en er goed wil op trainen. Dus daarom leg ik mij volgend jaar volledig toe op het hamerslingeren. Eens kogelstoten of een 100m horden lopen kan er altijd wel nog eens tussen.”

8) Welke doelstellingen zou je graag in de nabije of verre toekomst nog bereiken met atletiek?

“Ik zou graag volgend jaar willen meedoen met de EYOF in Georgië. Dit zal heel moeilijk worden, maar het is niet onmogelijk. Ik heb al altijd een internationale wedstrijd willen meedoen in het buitenland, dus het zou een droom zijn die uitkomt. Veel trainen is de boodschap, want de droom ligt nog veraf.”

Ilke Lagrou (6)
Foto: Kurt Digifo

9) Wie is je favoriete atleet?

“Het klinkt misschien raar, maar ik kijk wel op naar Alexandra Raisman. Zij is een Amerikaanse turnster. Ik heb ooit een documentaire gezien over haar leven en sindsdien ben ik al altijd gefascineerd door haar.”

10) Als je het kan opnemen tegen elke atleet uit de geschiedenis, tegen wie zou je dan het liefst uitkomen?

“Ik ben heel gefascineerd door Vanessa Sterckendries. Ze heeft een fantastische techniek en snelheid. Ik kan nog veel leren van haar op dat vlak, maar ik zie het helemaal zitten. Ik wens haar nog heel veel succes met het hamerslingeren “

 

Uitzonderlijke dank aan Jeroen De Meyer voor deze bijdrage