De Franse steepleloper Mahiedine Mekhissi-Benabbad, die in Zürich iets te uitbundig een wenkende Europese titel had gevierd en, voetballersgewijs, zijn truitje had uitgetrokken nog vooraleer hij de aankomstlijn had overschreden en hiervoor werd gediskwalificeerd, zint op revanche.

Mekhissi wil nu op 5 september in Brussel het Europees record verbreken en als eerste Europeaan onder de 8 minuten duiken. Tot op heden zijn er nog maar tien atleten in geslaagd de 3.000m steeple in minder dan acht minuten te lopen, negen Kenianen en één Marokkaan. Mekhissi heeft het Europees record al in zijn bezit met een chrono van 8.00.09.

In het verleden werden er op de piste van het Koning Boudewijnstadion al vaker magische tijden neergezet op de steeple. Joseph Mahmoud brak er in 1984 het Europees record en bracht het op 8.07.62. De Marokkaan Brahim Boulami verbeterde in 2001 het wereldrecord met een tijd van 7.55.28 en de voormalige Keniaan Stephen Cherono, die een jaar eerder voor de Qatarese nationaliteit had gekozen en optrad onder de naam Saif Shaheen,  tilde in 2004 het wereldrecord naar 7.53.63, een wereldrecord dat tien jaar later nog altijd stevig stand houdt.

De AG Insurance Memorial Van Damme vindt plaats op vrijdag 5 september in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Tickets kunnen nog steeds besteld worden via de website www.aginsurance-memorialvandamme.be.

persbericht