De Diamond League in Rome werd de vierde, maar eerste Europese manche van het grootste atletiekcriterium ter wereld. Ondanks een magere publieksopkomst, sneuvelden opnieuw verschillende wereldjaarbestes. Vooral in het hoogspringen bij de mannen stelden de protagonisten (opnieuw) niet teleur.

mutazs barshim rome diamond leagueMet alle grote namen present in Rome was het uitkijken naar grote hoogtes in het hoogspringen bij de mannen. Man-in-vorm Ivan Ukhov was verrassend genoeg één van de eersten onder hen die eruit ging. Hij sloeg er verrassend genoeg niet in om 2m34 te klaren en werd pas vijfde. Bohdan Bondarenko en Mutaz Barshim gingen wel hoger. Met een wel heel vlotte sprong over 2m41 schoof Barshim op naar een (gedeelde) derde plaats op de aller tijden ranglijst. Het was voor de Qatarees meteen goed voor winst (Bondarenko pokerde, maar faalde op 2m43) en een nieuw Aziatisch record. Barshim liet de lat nog op 2m43 leggen, amper 2 centimer onder het huidige wereldrecord, maar faalde driemaal. Met een bijzonder aardige laatste poging (enkel zijn hielen wilden niet mee over de lat – zie foto) kwam de rijzige Barshim wel heel dichtbij.

Er sneuvelden nog verschillende WL op het “Pietro Mennea Golden Gala”. Het eerste loopnummer van de avond was meteen goed voor een stevige wereldjaarbeste. Met 53″97 won de Jamaicaanse Keliece Spencer dominant de 400m horden. De Amerikaanse Brianna Rollins won een wel heel spannende 100m horden bij de vrouwen in een wereldjaarbeste van 12″53. Genzebe Tibaba won de 5000m na een splijtende laatste kilometer in een WL van 14’34″99. Onze Belgische Almensh Belete, enige landgenote in Rome, kwam niet aan op dat nummer. Opvallende prestatie ook van de Amerikaanse Tori Bowie. Als verspringster won ze in Eugene ook al de 200m, maar klopte in Rome ook favoriete Shelly-Ann Fraser-Pryce (die uiteindelijk pas achtste zou worden) op de 100m. Bowie won in een persoonlijke beste van 11″05. Bij de mannen won favoriet Justin Gatlin wel. Hij liet de chrono stoppen op 9″91, drie honderdsten boven het WL.

Bekijk alle uitslagen hier.