De organisatoren van het Golden Gala Pietro Mennea hebben enkele grote namen aangekondigd voor hun Diamond League meeting in Rome op 5 juni. Verschillende wereld- en Olympische kampioenen zullen er deelnemen. Drie daarvan nemen deel aan de sterkste hoogspringcompetitie van de laatste 22 jaar.

Vijf atleten gingen het laatste jaar over 2m40, ongezien in de geschiedenis. Dat die vijf atleten ook zullen springen in Rome doet alvast het beste verhopen. Olympisch kampioen Ivan Ukhov heeft onder hen de beste papieren. Hij opende zijn zomerseizoen met winst op de Diamond League in Doha met 2m41. Deze winter ging hij trouwens al over 2m42. Wereldkampioen Bohdan Bondarenko (afgelopen weekend over 2m40) en wereldindoorkampioen Mutaz Barshim zullen het hem in elk geval niet gemakkelijk maken. Ook Derek Drouin en Aleksey Dmitrik, zilver op het WK, klaarden de 2m40 al dit jaar.

De hoogspringcompetitie bij de mannen is de afgelopen maanden sterker dan ooit. Het is bovendien van 1992 geleden dat vijf atleten met een PR van 2m40 of meer deelnemen aan dezelfde wedstrijd.

Het lijstje met namen voor Rome gaat trouwens nog even door. Ook Erik Kynard (in Doha over 2m37), Andrey Silnov, Olympisch kampioen in 2008 en Andriy Protsenko, brons op het WK indoor, verschijnen op het Roomse tartan.

Wereldrecord in gevaar?

De organisatie hoopt op een spetterende hoogspringwedstrijd. Mogelijks komt het wereldrecord (met 2m45 op naam van Javier Sotomayor) dan in gevaar. Het wereldrecord hoogspringen ging trouwens al tweemaal voor de bijl in de Italiaanse hoofdstad. In 1974 sprong Rosemarie Ackermann er naar 1m95. In 1987 stelde Stefka Kostadinova het wereldbeste scherper tot 2m09, een record dat tot op vandaag staat.

Indrukwekkende deelnemerslijsten

Ook wereldkampioen Shelly-Ann Fraser-Pryce loopt in Rome. Zij won de rechte lijn in Doha, maar zal in Rome voorbij Murielle Ahoure, dubbel zilver op het WK, moeten om dat kunstje te herhalen. Op de 100m horden komen wereldkampioen Brianna Rollins en Olympisch kampioen Sally Pearson voor een eerste maal tegen elkaar uit. De Amerikaan Justin Gatlin is dan weer de man in vorm op de 100m. Asbel Kiprop opende zijn zomer in Doha met een uitzonderlijk snelle 3’29″18 op de 1500m. In Rome hopen Caleb Ndiku, Silas Kiplagat, Ayanleh Souleiman en Aman Wote het hem moeilijk te maken.

Ook Genzebe Dibaba (5000m), LaShawn Merritt (400m), Mohammed Aman (800m), Ezekiel Kemboi (steeple), Valerie Adams (kogel), Robert Harting en Piotr Malachowski (discus) zijn enkele van de klinkende namen op de deelnemerslijst. Christian Taylor, Will Claye, Olga Saladukha en Caterine Ibarguen zijn de favorieten in hoogstaande hink-stap-sprongcompetitie bij mannen en vrouwen.