Geen Olympische of wereldkampioenschappen deze zomer. Hét uitgelezen moment voor de collega’s van Flotrack om een geheel eigen kampioenschap het leven in te roepen. Komende herfst gaat voor de eerste maal het Wereldkampioenschap op de Beer Mile door. De Amerikaanse middenlangeafstandsloper Nick Symmonds is alvast één van de deelnemers.

“We moeten de sport opengooien voor het brede publiek”, klinkt het bij Mark Floreani, één van de organisatoren. “Deze wedstrijd wordt vooral leuk, maar ook competitief. We willen het niet-lopende publiek verenigen met enkele elite atleten om hen te tonen hoe mooi atletiek wel niet is. Dat we intussen plezier maken, is uiteraard mooi meegenomen.”

Op de Beer Mile moeten de deelnemers 4 rondjes op een atletiekpiste lopen. Voor elk rondje moeten ze bovendien (stilstaand) een biertje drinken. Degene die als eerste de mijl afwerkt en alle biertjes opheeft (en binnenhoudt) wint.

Het WK Beer Mile zal alle eigenschappen hebben van een echt kampioenschap. Zo komt er een fotofinish en zullen strenge juryleden strikt toekijken als alle regels gevolgd worden. Voor de winnaar ligt er bovendien 5000 dollar prijzengeld te wachten, net als voor het verbreken van het wereldrecord. Dat werd afgelopen maand nog scherper gesteld door de Candaas James Nielsen.

Een exacte datum werd nog niet vastgelegd. Het event zou in elk geval wel live uitgezonden worden op Flotrack.