galen ruppGalen Rupp verbrak afgelopen weekend zijn tweede Amerikaanse indoorrecord op rij. Met 8’07″41 heroverde hij het record van zijn landgenoot Bernard Lagat. Het meest indrukwekkende moest dan nog komen…

Trainer Alberto Salazar is inmiddels bekend omwille van zijn zogeheten “post-race workouts”. Na een zware inspanning zoals een wedstrijd bestaat er volgens sommigen immers een unieke periode waarin een atleet met extra training bijzonder diep kan gaan en het rendement van een training bijzonder hoog ligt.

Wat Galen Rupp – amper een kwartier na zijn Amerikaans record – nog uit de benen schudde, was echter indrukwekkend. Vijf keer werkte de Rupp, Olympisch zilver op de 10.000m, nog een mijl af na zijn wedstrijd. Hij nam telkens zo’n 400m rust, voor de laatste herhaling nam hij wat extra rust om zijn spikes aan te trekken.

We geven u nog even de tijden mee, voor de rest spreken de beelden voor zich (vanaf 33’30 ziet u zijn laatste mijl). De video vindt u hierboven.

4’21 – 4’20 – 4’20 – 4’16 – 4’01 (!)

Ter info: deze laatste 4’01 komt overeen met ongeveer 3’42 op de 1500m. In België liepen vorig jaar amper 6 atleten sneller, maar die hadden er uiteraard geen Amerikaans record op de 2 mijl opzitten. In totaal werkte Galen Rupp die avond 7 mijl (11.26km) af in 29’25. Goed voor een gemiddeld tempo van 2’36 per kilometer. “Indrukwekkend” dekt amper de lading.

Binnenkort hoopt Rupp nog een aanval te plaatsen op het Amerikaans indoorrecord op de mijl. Ook dat is met 3’49″89 in handen van Bernard Lagat. Het wereldrecord staat met 3’48″45 al 17 jaar (gelopen in Gent) op naam van “Koning” Hicham El Guerrouj.